Tesla ще отвори кода за сигурност на колите си

Основателят Илон Мъск обаче не се ангажира кога ще се случи това

Tesla ще отвори кода за сигурност на колите си

Снимка: БТА

Производителят на електромобили Tesla все повече си създава навика да публикува изходния код за техниката в автомобилите си. Основателят Илон Мъск показа, че има намерение да направи публично достояние програмния код за софтуера за сигурност на превозните средства, пише Engadget.

Според Мъск въпросното представяне на кода би било изключително важно, за да се гарантира сигурността на бъдещите автономни автомобили. Сътрудничеството между компаниите, разработващи самоуправляващи се коли, би намалило случаите нарушители да се блъскат в автономните коли.

Американският предприемач не дава краен срок кога ще е наличен кодът, но досега на Tesla ѝ бяха нужни години преди да публикува даден изходен код. Освен това, когато става дума за представянето на кода, не говорим за безкористен жест на добра воля. Ако съперниците на Tesla предприемат нейния подход при софтуера за сигурност на автомобилите си, използвайки части от нейния изходен код, това би установило неофициален стандарт за безопасност при свързаните с интернет автономни коли.
Коментари: 0