Tesla търси втори изпълнителен директор

Мъск с болезнено откровено интервю за The New York Times

Tesla търси втори изпълнителен директор
Tesla търси втори изпълнителен директор, който да помогне да се облекчи натиска върху председателя и главен изпълнителен директор Илон Мъск, съобщи The New York Times в четвъртък.

Ръководителите в компанията за електрически автомобили се опитват да наемат главен оперативен директор или друг изпълнителен директор от години, който да поеме част от ежедневните отговорности на Мъск. И това търсене е станало по-интензивно в последно време, най-вече след туитовете на Мъск относно превръщането на компанията в частна.

Припомняме, че миналата седмица Мъск написа в профила си в Туитър, че Възнамерява да свали компанията от борсата, когато цената на акция достигне 420 долара.  Акциите на Tesla се повишиха след публикуването на съобщението, но изявлението на главния изпълнителен директор, че е обезпечил финансирането, бе подложено на проверка. Мъск по-късно обясни, че твърдението му се основава на многократни и текущи разговори със саудитски представители, а после написа и имената на финансовите и юридически съветници, с които работи по превръщането на Tesla в частна компания.

Новината от Times за търсенето на втори изпълнителен директор е част от статия и интервю с Мъск, по време на което главният изпълнителен директор на Tesla говори за интензитета в работата си и голямото натоварване.

Той също така казва, че членовете на управителния съвет на Tesla не са му се оплакали от това, че е пуснал съобщение в Туитър за намерението му да свали компанията от борсата.

Мъск дори признава, че  преди няколко години се е обърнал с покана към главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг за работа като директор номер две в Tesla, но добави, че "няма активно търсене точно сега".

Пред вестника Мъск казва още, че доскоро работел по 120 часа на седмица. "Имаше моменти, когато не напуснах завода три или четири дни - не съм излизал навън", каза той. "Това наистина е в ущърб на децата ми. Не се виждам и с приятели".

На 28 юни 2018 г. Мъск навърши 47 г. и споделил пред изданието, че е прекарал 24 часа в този ден на работното си място.

Два дни по-късно трябвало да кумува на сватбата на брат си Кимбъл. Мъск отлетял за сватбата директно от завода, пристигайки само два часа преди церемонията. Веднага след това се върнал в самолета и отлетял директно в щаба на Tesla, където продължавала работата по масовия Model 3.

"Мислех, че най-лошото свърши. От оперативната гледна точка на Tesla. Но от гледна точка на лична болка, най-лошото все още предстои.", казва още той.

Мъск признава също, че често пие лекарството Ambien. "Често изборът ми е безсъние или Ambien", споделя предприемачът. Приемането на лекарството обаче тревожело някои от членовете на борда на компанията, защото смятали, че под негово въздействие Мъск започвал да пише неразумни туитове посред нощ, допълва изданието. Някои пък се тревожели от слуховете, че Мъск често употребявал дрога за развлечение.

Мъск казва пред вестника, че не е бил под въздействието на трева, когато е пускал постовете си в социалната мрежа. Повод за това стана посочената от него цена 420 долара, тъй като в САЩ изразът 4/20 се използва за синоним на пушене на марихуана. Всъщност, цена от 419 долара на акция на Tesla би представлявала точно 20% премия спрямо стойността на акциите в момента, когато е писано съобщението. Но Мъск обяснява, че просто 420 било по-кръгла цифра от 419, и затова използвал нея.
Коментари: 0