ТЕЦ-Варна вече не работи

Централата бе изключена от енергийната система в полунощ, 226 души са съкратени

ТЕЦ-Варна вече не работи

От полунощ на 1 януари ТЕЦ-Варна спря работа, след като беше изведена от енергийната система на страната. Собственикът на предприятието - ЧЕЗ България закрива централата, защото не отговаря на европейските екологични изисквания. Без работа остават стотици енергетици.

ТЕЦ-Варна осигуряваше енергийната сигурност на системата в Североизточна България. Служеше като регулатор на напрежението. Затова при аварии или тежка зима синдикатите очакват сривове и режим на тока, съобщава бТВ.

„Ако изключи един далекопровод или една подстанция, Североизточна България ще остане без ток, няма да има - 2 часа има, два часа няма. Просто няма откъде да бъде снабдена”, заяви председателят на КНСБ в ТЕЦ-Варна Христо Христов.

От днес 90% от персонала - или 226 души са съкратени. Повечето от тях са тесни специалисти и трудно ще намерят работа. Ще страдат и стотици хора от обслужващите фирми и спомагателните дейности. 

Жителите на село Езерово, където се намира ТЕЦ-ът пък остават през без парно и топла вода. На студено ще са детската градина и училището. 

През последните месеци работниците организираха протести, но без резултат. От ЧЕЗ обясняват, че привеждането на централата според екологичните стандарти не е финансово оправдано и затова не е направено.

Според експерти има варианти за спасяване на централата – с държавата като собственик, наемател или ползвател.

Коментари: 0