Тежка зимна обстановка в страната

Някои проходи остават затворени и са въведени ограничения по пътищата

Тежка зимна обстановка в страната
4013 ~ 2 мин. четене

Обстановката в страната днес остава усложнена. В 16 области е обявен оранжев код за сняг и силен вятър. Това са Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Сливен, Шумен, Търговище, Разград, Русе и Ямбол.

В област Смолян е обявено бедствено положение от 2:00 часа тази нощ заради проливния дъжд, който не спря две денонощия. В района на река Черна са наводнени къщи по поречието, отнесени са селскостопански постройки и активирани свлачища. Десетки места в областта са без електричество.

Най-голяма е снежната покривка в Русе - 28 см, следвана от Драгоман - 27 см. и градовете Велико Търново, Плевен, Враца, Свищов и София, където е над 20 см. 

На територията на цялата страна е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 тона. Забраната на Агенция "Пътна инфраструктура" важи за магистралите „Тракия“ и „Хемус“ и "Люлин" в област София. Затворени са и Проходите „Върбишки”, „Златишки” и „Троянски”.

Забраната за придвижване на моторни превозни средства над 10 тона важи за проходите „Предела”; „Републиката” (над 12 т); „Ришки” (движението на МПС над 3,5 т. да се извършва задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета, като напълно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.); „Котленски”; „Вратник”; "Твърдишки", „Петрохан” и "Шипка" - над 12 тона.  

На проходите „Дюлински” и "Пампорово" е забранено движението на превозни средства над 3.5 тона. 
Поради обилните снеговалежи ограничения за движението на тирове над 10 тона важи и за: 

  • път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област Видин;  област Монтана: по /Е-79/ Видин-Враца в посока София на територията на област Монтана;
  • при км 121+919 се забранява влизането в с. Сумер на тежкотоварни превозни средства над 10 тона по Общински път „Пътна връзка за с. Сумер”. Движението на МПС при км 120+390 от Монтана посока Вършец се отклонява по път ІІІ-1621 Сумер-Вършец;
  • област Враца: ограничено движение за МПС над 3,5 т, поради обилен снеговалеж;
  • област София: ограничение за тежкотоварни МПС над 10 т., поради обилен снеговалеж;- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна;
  • област Русе;
  • област Разград (ограничено движение на тежкотоварни МПС над 12 т. в посока Шумен);
  • област Шумен.
Подкрепи Economic.bg