Тихият генерал

Предстои да видим как новият президент Румен Радев ще се справи с политическото пилотиране

Тихият генерал

Снимка: rumenradev.org

Повечето българи чуха името на ген. Румен Радев едва в началото на президентската кампания, когато бе издигнат за кандидат от БСП. Изненадващо, или може би не, преди седмица той стана една от най-популярните личности в страната, след като излезе с първи резултат на изборите за президент.

Дали заради лична харизма, дали заради направено добро впечатление на избирателите, или заради залога за управлението, който премиерът Бойко Борисов постави още преди седмици, заявявайки, че ще подаде оставка, ако кандидатът на ГЕРБ не спечели още на първия тур, но фигурата на генерала от ВВС се превърна в символ на протеста срещу управлението и желанието за промяна.

Кой е всъщност генерал Румен Радев?

Роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград (т.е. зодия Близнаци, както и премиера Борисов). През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. След това -  Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1987 г., като първенец на випуска. През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска. Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“. От 2014 г. е командир на Военно-въздушните сили на Българската армия.

Той е летец пилот 1-ви клас, има пролетени над 1400 часа със самолети  L-29, L-39, МиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29 и според неговите колеги е най-добрият пилот в страната.

Ако само четем биографията на въздушния ас и новоизбран президент, той е безупречен – първенец на випуска и първокласен пилот. И преди всичко се води от професионализъм и принципи.

Миналата есен генералът направи първата си атака срещу властта – в знак на несъгласие с управлението на армията, той подаде оставка като командващ Военно-въздушните сили. Веднага обаче я оттегли, след като премиерът Борисов увери, че ще се обърне повече внимание на ВВС и бяха отпуснати на мига 80 млн. лева. Ремонтът на двигателите за самолетите МиГ се оказа ябълката на раздора. Това лято генералът подаде рапорт за пенсиониране. По негово мнение е срамно България, в 21-ви век, и като страна-член на НАТО, да не може сама да защити въздушното си пространство, а ВВС да разполага с приземени бойни машини.

Когато БСП го издигна за свой кандидат, лидерът на партията Корнелия Нинова подчерта, че той е родолюбец, човек с твърда ръка и твърд характер, който ще брани българските интереси. Много хора припознаха в летеца силната фигура, от която смятат, че има нужда българската президентска институция, и политиката като цяло.

А Стефан Данаилов преди дни призна, че Радев не е от хората, които лесно казват "Да, добре".

Самият генерал не спря да повтаря през цялата кампания, че е безпартиен, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на БСП. Отрича да е свързан с леви олигархични кръгове, каквито обвинения се чуваха от политически противници.

Той обаче призна, че като курсант е членувал в БКП, защото по това време  е било незъвможно да летиш на самолет, ако не си член на партията.

И въпреки че е издигнат от БСП, Радев не крие мнението си, че партията, както и управляващата ГЕРБ, носят вина за корупцията и тежкото състояние на страната – поне това заяви на последния телевизионен дебат с Цецка Цачева между двата тура на изборите.

Генералът има собствено мнение и по въпроса с бежанците. Той заяви, че страната трябва да води самостоятелна политика в тази насока и се обяви за ревизия на Дъблинското споразумение за квотно разпределение на мигранти в страните от ЕС.

Най-изненадваща се оказа позицията на Радев по отношение на съдебната реформа (понеже значително се разграничава от тази на издигналата го партия, а също и на ГЕРБ). Той се обяви за припознаване на румънския опит и прегърна вижданията на гражданското движение „Правосъдие за всеки” (които предлагат радикална реформа в правосъдието).

Относно назначаването на посланици с принадлежност към бившата ДС генералът се изказа принципно – че към всеки трябва да се подхожда индивидуално, тъй като много от тези хора не са били доносници, а са защитавали сигурността на държавата.

А това, което Радев заяви, че вижда като национална цел, е всеки български гражданин да може да разгърне своя талант и да живее спокойно.

Тепърва ще става ясно каква част от предварително заявените си позиции новият президент на България ще продължи да поддържа, както и каква част от очакванията на избирателите си ще изпълни. Едно е сигурното му предимство – той е ново лице в политиката. Към новите лица хората често са позитивно настроени, тъй като те не носят негативи на управлението. Уловката е, че често тези нови лица са натоварени с твърде нереалистични очаквания за „чудо” и резки положителни промени.

Като летец ген. Радев е изпълнявал (по време на шоуто на ВВС „Това сме ние” през 2014 г.) едни от най-сложните авиационни фигури, например т.нар. Кобра на Пугачов. При нея изтребителят се издига мощно нагоре и в един момент зависва като че ли върху опашната си част.

Предстои да видим дали ще му се налага да прави и много политически лупинги и колко добър ще се окаже не само в тях, но и като обединител на нацията, каквато роля се възлага на институцията на президента.

Коментари: 0