Тим Кук с бонус в акции на Apple за $121 млн.

По-малко от половината обаче реално са останали за него

Тим Кук с бонус в акции на Apple за $121 млн.

Снимка: Twitter

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се възползва от покачващата се цена на акциите на компанията и получи бонус от 121 млн. долара.

Само няколко седмици след като Apple стана първата американска компания, която премина пазарна капитализация от 1 трлн. долара, Кук получи 560 000 акции от производителя на iPhone. Това е станало миналия петък, според документи, подадени в Щатската комисия за търговия с ценни книжа (SEC).

Опциите са на стойност 121 млн. долара преди данъчно облагане, като повече от половината, или 63.7 млн. долара, са задържани по данъчни причини, докато за Кук остават 57 млн. долара.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че възнаграждението в акции е сред най-големите от години. Кук получи акции на стойност 89 млн. долара миналата година и 136 млн. долара през 2016 г., след като отбеляза петгодишния си юбилей като главен изпълнителен директор.

Бонусът в акции е в допълнение към заплатата и паричните бонуси, които получава Тим Кук. Шефът на Apple е получил 12.8 млн. долара миналата година, което включва основната му заплата от 3 млн. долара и касов бонус от 9.3 млн. долара. Това е повишение от 46% спрямо 2016 г.

Нетното богатство на Кук се оценява на 625 млн. долара. Той каза, че не е мотивиран от пари и планира да остави цялото си състояние за благотворителност след смъртта си.
Коментари: 0