Топ 10 на най-големите монолити в света

Вижте къде се намират те

Топ 10 на най-големите монолити в света
7136 ~ 2 мин. четене

Какво точно е монолит?Думата произлиза то гръцкия език и буквално означава „един камък”. Това е планина, състояща се от само една огромна скала. Вижте кой са най-известните и най-големите от монолитите.

10. Каменната планина, САЩ

Тази огромна скала се намира в Атланта в САЩ. Висока е 251м и от върха ѝ се открива невероятна гледка към града. В скалата има барелеф на генерали от Гражданската война в САЩ.

9.Скуамиш, Канада

Този огромен гранитен монолит е висок 702м. и е един от най-големите в северна Америка.До върха има пътеки, а гледките от горе са прекрасни.

8. Ел Пенон де Гуатапе, Колумбия

Скалата е изключително гладка от всичките си страни, с изключение на една единствена цепнатина, която днес е направена на стълбище и единственият начин да се качите на върха.

7. Пеня де Бернал, Мексико

Монолитът е висок 305м. и се е формирал преди повече от 100 милиона години, а при формирането се е бил поне три пъти по-висок от това, което виждаме днес.

6. Гибралтарска скала, Гибралтар

Тази 426-метрова скала е дом на единствените диви примати в Европа. В Гръцката митология Гибралтар маркира края на познатия свят.

5. Ел Капитан, САЩ

Това е една от най-известните забележителности в Национален Парк Йосемити. Ел Капитан е висок почти 910 метра.

4. Торес дел Пайне, Чили

Националният парк, в който се намират тези монолитни скали, се намира почти на най-южната точна на Чили. Най-високият връх е 2,500 метра.

3. Бен Амера, Мавритания

Това е най-добре пазената тайна на Мавритания, която все още не е открита от масовия туризъм.

2. Дяволска кула, САЩ

Монолитът е висок 386 метра и е обявен за национална забележителност през 1906 година. През 1977 година монолитът става световно известен, благодарение на филма на Стивън Спилбърг „Близки срещи от третия вид”.

1. Улуру, Австралия

Това е най-известният и забележителен монолит в света. Той също така е и най-големият. Скалата придобива невероятно красиви цветове – изключително наситено червено сутрин и виолетово при залез. 

Подкрепи Economic.bg