Toshiba продава медицинския си бизнес на Canon за $5,9 млрд.

Компанията изпитва затруднения след скандал за прикриване на загуби

Toshiba продава медицинския си бизнес на Canon за $5,9 млрд.

Японската компания Toshiba продаде бизнеса си с медицински устройства на Canon за $5,9 милиарда, обявиха от компанията.

Сделката идва, след като акциите на Toshiba загубиха почти 8% от стойността си, след доклад, че компанията е разследвана от американските власти по обвинения за укриване на загуби от ядрения си бизнес, пише "Бизнесинсайдър".

Тoshiba очаква  огромни загуби от около 6 млрд. долара за последната финансова година до март, дължащи се на спадналото търсене в световен мащаб и скандал с финансовите резултати на компанията. Оказа се, че високопоставени ръководители на компанията системно са притискали свои подчинени да прикриват слаби финансови показатели.

С назряването на скандала Toshiba, която произвежда продукти от широк спектър - от печки за ориз до ядрени централи,  обяви, че ще съкрати хиляди работни места, ще закрие фабрики и ще продаде част от дейностите си, за да съживи компанията.

Canon придобива всички дялове на дружеството в Toshiba Medical Systems,  основен производител на инструменти за медицински изображения като снимки за магнитен резонанс и скенерни снимки, за 665,5 млрд. йени (5,9 млрд. долара).

През декември японската надзорна комисия за ценните книжа и борси се произнесе, че Toshiba трябва да бъде глобена със 7,37 млрд. йени заради схемата за "надуване" на печалбите, която накърни сериозно репутацията на една от най-известните японски компании.

Множество японски дружества се опитват да навлязат в дейности от медицината, тъй като възрастното поколение в страната нараства, а с него и търсенето на здравни услуги и инструменти.

Sony направи медицински джайнт-венчър с производителя на ендоскопи Olympus, която също мина през голям скандал за укриване на загуби и имаше нужда от сериозен партньор, за да възвърне репутацията си.

Акциите на Toshiba спаднаха със 7,96% до 191.8 йени след появата на доклада за проучванията на американските власти по твърдения за укриване на 1,3 млрд. долара загуби при ядрените операции на компанията. Преди това книжата бяха с 5% нагоре.

Коментари: 0