ТПТИ е полезно за потребителите и малкия бизнес

То ще увеличи растежа, инвестициите и доходите и ще върне младите хора в България, заяви Ерик Рубин

ТПТИ е полезно за потребителите и малкия бизнес

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Илия Лазаров

Трансатлантическото партньорство за търговия за инвестиции (ТПТИ) ще е от полза за потребителите в Европа и САЩ. То ще повиши инвестициите, ще създаде повече работни места, ще увеличи икономическия растеж и ще върне младите хора в България.  

Това заяви посланикът на САЩ Н.Пр. Ерик Рубин на събитие, посветено на търговските и инвестиционни отношения между България и САЩ, предаде репортер на Economic.bg.

„Разгръщането на нашето търговско партньорство е важно за народа на България. Заедно с икономическия растеж вървят увеличаването на доходите и просперитетът на всички слоеве на обществото. А и този растеж би могъл да спомогне за преодоляването на демографския срив в България. Искаме да бъдем свидетели как младите хора остават в страната ви, а тези, които са я напуснали, изявяват желание да се върнат, да започнат нов бизнес и да бъдат фактор в оформянето на това бъдеще“, посочи Рубин.

Посланикът цитира думите на зам.-държавният секретар на САЩ Тони Блинкен, който наскоро беше на посещение у нас. „Ако съвместно определяме правилата на търговията, ще поставим най-високите стандарти – за защита на работниците, за опазване на околната среда, за опазване на интелектуалната собственост, за осигуряване на прозрачност“, посочва Блинкен.

 „ТПТИ ще отстрани бариерите пред търговията, ще отстрани бюрокрацията и ще опрости процедурите. Повече инвестиции ще дойдат в България. Повече инвестиции означават повече работни места и по-голям растеж за икономиката. Всички заедно могат да бъдат стимулирани да постигат напредък, съобразен с най-високите, а не най-ниските стандарти“, обяснява той.

„Търговското споразумение е най-добрата възможност в рамките на цяло поколение за надграждане на икономическите взаимоотношения между САЩ и ЕС. Вече търгуваме изключително интензивно и взаимно правим солидни инвестиции в икономиките си. Но можем да въведем улеснения в това отношение. Можем да направим така, че дребните бизнесмени от София, Западна Вирджиния, до София, България, да могат да контактуват по между си през Атлантическия океан, за да намират нови клиенти и да продават повече. Можем да намалим броя на формулярите, които се изискват по границите. Можем да намалим ненужните спънки. И можем да дадем пример на младите икономики за това, че съвременната търговия изисква високи трудови стандарти и стандарти за опазване на околната среда и че не е нужно да се правят жертви по отношение на стандартите, за да се постигне това“, обясни посланик Рубин.

Посланикът отбеляза усилията на българското правителство за решаване на актуалните проблеми. „Правителството изпрати мощно послание на инвеститорите, както вътре, така и извън страната: България зачита договореностите си и е ангажирана да реформира своя бизнес климат“, заяви дипломатът.

Целта на ТПТИ е да улесни работата и да има положително въздействие върху малките и средните предприятия. Според ЕК те ще са най-облагодетелствани от ТПТИ.  87% от всички български износители за САЩ са малки и средни предприятия, на които се падат почти 40% от стоките и услугите, предназначени за Щатите. Според БАН благодарение на ТПТИ българският износ ще се увеличи с 7,7% и по подобен начин, производителността на труда в страната (измервана в БВП на глава от населението) ще се увеличи с 6,8%, обясни Рубин.

По думите му благодарение на споразумението процесът на износ може да се улесни дори още повече. „Имам предвид, че малките и средни предприятия не разполагат с достатъчно работна ръка, за да могат да възложат на някои свои служители да се занимават само и единствено с цялата сложна документация, с митата, разпоредбите за ДДС, различните и дублиращи се стандарти за безопасност, както и с множество други въпроси, които трябва да се вземат под внимание, за да бъде изнасян даден продукт”, коментира посланик Рубин.

Малките и средни предприятия обикновено доставят в малки количества, което означава по-малка обща стойност на доставените стоки. „В момента минимумът в ЕС за митническите задължения е 150 евро, а в САЩ е 200 долара. Все пак, като помисли човек, гражданите на ЕС, пристигащи в САЩ със самолет, в повечето случаи успяват да внесат безмитни стоки на стойност до 800 долара в придружаващия ги багаж, обърна внимание дипрломатът.

Така че защо налагаме мита на малки доставки, а позволяваме ръчно пренасяните стоки да прекосят океана? В рамките на ТПТИ, ние бихме могли да се договорим да отменим тарифите и други налози, свързани с търговията, за всички доставки, които идват в рамките на договорена стойност”, заяви посланик Рубин.   

Коментари: 0