ТПТИ – възможност за българския бизнес

Чрез него множество наши фирми ще пробият на американския пазар

ТПТИ – възможност за българския бизнес
Автор: Илия Лазаров

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) е възможност за българския бизнес.

Около това мнение се обединиха участниците в дискусия на тема „Какво всъщност представлява Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (ТПТИ)?”, организирана от Британското посолство в София със съдействието на Министерството на икономиката и Министерството на външните работи.

В събитието взеха участие политици, представители на дипломатическите среди, бизнеса, неправителствения сектор и медии, предаде репортер на Economic.bg.

Споразумението ще създаде нови възможности за българския износ на стоки и услуги в САЩ. Ще се премахнат митата, както и всякакви нетарифни ограничения. Готвят се оферти за достъп до пазара на обществени поръчки, чиято размяна се предвижда в началото на 2016 г.

„Българската икономика е силно зависима от външната търговия, делът на износа и вноса е 117% от БВП. Всяко 5-о работно място в България зависи от износа на ЕС. Износът на страната ни за трети страни осигурява над 563 хил. работни места. САЩ са важен търговски партньор за България. Бъдещото споразумение ще допринесе за нарастването на търговията между двете страни и привличането на нови инвестиции”, обясни Любен Петров, зам.-министър на икономиката.

България има интерес да диверсифицира износа си към САЩ, най-вече в областта на селскостопанските и промишлени продукти. За тях трябва да бъдат осигурени облекчени и благоприятни условия за пазарен достъп.   

В сферата на услугите най-големи перспективи за развитие има IT секторът. Български фирми работят качествено и се ползват с добро име на американския пазар. Те са конкурентни на американските и европейските компании в бранша. Възможност за развитие има и при дистрибуторските и бизнес услуги.

ТПТИ е първото споразумение на ЕС с отделна глава, посветена на малките и средни предприятия (МСП). Предвиждат се конкретни мерки за подпомагането им и обвързването им в обща мрежа. Ще се насърчава електронната търговия, ще се стимулират иновациите и технологиите.

Износът на българските МСП за САЩ се оценява на около 100 млн. долара годишно. След сключването на ТПТИ тази цифра вероятно ще нарасне в пъти.

Петров коментира и въпроса за регулациите. „ТПТИ следва да гарантира правото на регулиране и поддържане на високи стандарти, да зачита европейските ценности, да стимулира устойчивото развитие и да допринася за благосъстоянието на всички европейски граждани, вкл. и на българските”, категоричен бе зам.-министърът.   

Българските власти ще настояват споразумението да спомогне за премахване на визите на българи в САЩ.

„Европа се нуждае от икономически тласък. Американският пазар е най-големият, износът за него е създал около 5 млн. работни места, вкл. в малки и средни фирми”, заяви Румен Александров, зам.-министър на външните работи.

ТПТИ ще позволи на Европа и САЩ да се изправят срещу все по-силната конкуренция на развиващите се страни и техните икономически обединения. „Въпросът за скоростта на преговорите е от ключово значение”, допълни Александров.

Според него споразумението ще запази политическата и икономическата тежест на ЕС в глобален мащаб, а засиленото сътрудничество със САЩ е нещо естествено, предвид общите принципи и ценности. То е приоритет и на настоящия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, чиито стремеж е ТПТИ да влезе в сила до 2018 г.      

Коментари: 0