Тръгва контейнерен влак от Китай до Бургас

Той ще улесни електронната търговия между Европа и Азия

Тръгва контейнерен влак от Китай до Бургас

Контейнерен влак тръгва от китайския град Джънг Джоу до Бургас. Това ще стане през март догодина. Решението, което ще даде тласък на бургаския бизнес, е взето на среща между кмета на морския град Димитър Николов, председателя на Българо-китайската търговско промишлена палата Виктор Азманов и представители на търговската компания WGYP.

Пътят на контейнерния влак ще минава по релси и по море. Маршрутът му прекосява Грузия, където от пристанището Поти с ферибот, той ще пристига директно в Бургас.

Това ще улесни изключително много електронната търговия. В момента, повечето българи поръчват китайски стоки от интернет, а така стоките ще идват директно у нас и ще могат да се закупуват оттук.

Компанията е първата фирма с лиценз за безмитна трансгранична електронна търговия, в рамките на първата пилотна зона за такава търговия в Китай, град Джънг Джоу. Такава линия от китайския град Джънг Джоу, от 2 г. има с германския Хамбург.

Целта на посещението на китайската делегация в Бургас е била проучване на предимствата за стартиране на линия Джънг Джоу-Бургас и поставянето на черноморския град като един от градовете по централния път на коприната, съобщиха от общината. Обсъдени били и опциите за установяване на взаимоотношения с производители от региона, с цел износ на продукция за Китай, пише „Труд”.

Според кмета Димитър Николов тази инициатива ще даде тласък на местната икономика и ще привлече повече сериозни инвеститори в морския град. Градоначалникът коментира, че всички местни компании могат да се обръщат към общинската администрация при желание да осъществят контакти с китайски партньори.

Коментари: 0