Тръмп готви заповед за забрана на Huawei в САЩ

Вашингтон смята китайското оборудване за опасно за националната сигурност

Тръмп готви заповед за забрана на Huawei в САЩ

Снимка: БТА

596 ~ 1 мин. четене
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп се очаква тази седмица да подпише заповед, с която да забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване от производители, представляващи риск за националната сигурност, проправяйки по този начин път за стопиране на бизнеса с китайската Huawei, пише Reuters. 

Документът, в който все пак няма да се назовават конкретни държави или компании, се обсъжда вече над година, но много пъти досега е отлаган, коментират източници пред изданието. Не е изключено и този път да има забавяне. 

Изпълнителната заповед ще се позове на Международния закон за извънредните икономически правомощия, който дава на президента властта да регулира търговията в ситуации, определени като извънредни и заплашващи САЩ. 

Ако бъде подписана сега, заповедта ще дойде в деликатен момент за отношенията между Китай и Съединените щати. Двете най-големи икономики в света отново увеличиха тарифите си за внос една на друга на фона на продължаващата търговска война помежду им. 

Вашингтон смята, че продуктите на Huawei – най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, може да се използват от китайската държава за шпионаж. Компанията отрича подобна хипотеза. 

И Huawei, и Белият дом и търговското ведомство на САЩ отказват да коментират. 

Коментари: 0