Тръмп: Китай можеше да спре Covid-19

Той намекна, че ще търси обезщетение, но Пекин призова САЩ да \"спрат да играят политическа игра\"

Тръмп: Китай можеше да спре Covid-19

Снимка: Twitter профил Доналд Тръмп

2786 ~ 2 мин. четене
Доналд Тръмп поднови атаките си срещу Китай, като заяви, че администрацията му провежда "сериозни разследвания" по отношение на справянето с коронавируса от страна на Пекин. Американският президент заяви, че вероятно ще търси компенсация за щетите на САЩ, пише "Гардиън".

Тръмп спря да дава брифинги, тъй като според непотвърдена информация неговите съветници са го предупредили да внимава с дългите пресконференции. Според тях широко осмиваните му коментари за дезинфектанта като евентуално лечение на Covid-19 можело да навредят на кампанията му за преизбиране.

Паузата обаче продължи само през уикенда. В понеделник сутринта Белият дом обяви, че брифингът за деня е отменен, само за да отмени и това решение часове по-късно.

На брифинга Тръмп започна поредната атака срещу Китай, като заяви, че има „много начини да ги привлече към отговорност“ за пандемията.

"Правим много сериозни разследвания ... Не сме доволни от Китай", каза президентът. „Вярваме, че можеше да бъде спрян при източникът. Пандемията можеше да бъде спряна бързо и нямаше да се разпространи по целия свят".

Тръмп отговори на въпроси за редакцията на германски вестник, призовавайки Китай да плати на Германия 165 млрд. долара, като предположи, че страната също ще поиска обезщетение.

"Германия проверява нещата, ние проверяваме нещата", каза той. "Говорим за много повече пари, отколкото Германия." „Все още не сме определили окончателната сума“, каза Тръмп. "Това е много съществено."

Президентът отказа да поеме отговорност за хората, които миналата седмица действаха по опасното му предложение, че инжектирането на дезинфектант може да помогне на пациенти с Covid-19.

По-рано през деня търговският съветник на Белия дом Питър Наваро обвини Пекин в изпращане на нискокачествени и дори фалшиви комплекти за тестване на коронавирус в Съединените щати, в "печалба" от пандемията и продажба на "фалшиви тестове".

Критиката на САЩ към Китай се засили през последната седмица. През уикенда Politico публикува подробности за меморандумна републиканската партия от 57 страници, който съветва кандидата да атакува агресивно Пекин в публичните си забележки относно пандемията.

Китай реагира силно, отричайки всякакво прикриване на вируса. В редакционен коментар на считания за близък до държавата Global Times в понеделник се казва, че "постиженията на Китай в борбата срещу Covid-19 са много по-добри от тези на САЩ".

„Ръководеното от републиканците правителство има спешна нужда да обвини Китай за собствения си неуспех да овладее огнището, за да спечели предстоящите избори“, се казва в редакционната статия.

В текста се казва, че САЩ имат няколко последователи „като Австралия“, но тези страни почти не оказват влияние върху Китай. Във вторник говорителят на китайското министерство на външните работи Хуа Чунинг призова САЩ да „спрат да играят политическата игра“.
Подкрепи Economic.bg