Тръмп може да изненада Китай с тарифи въпреки примирието

Ако Пекин не съумее да изпълни клаузите по фаза едно от търговската сделка

Тръмп може да изненада Китай с тарифи въпреки примирието

Снимка: БТА

536 ~ 1 мин. четене
Китай може да се сблъска с трудности при изпълнение на ангажимента си в така наречената първа фаза от търговската сделка със САЩ, което би позволило на американския президент Доналд Тръмп отново да повиши вносните тарифи за стоки то азиатската страна. За това предупреди търговски експерт, цитиран от CNBC.

Споразумението, което се очаква да бъде подписано във Вашингтон в сряда, може да затрудни Пекин с изискването да увеличи вноса на стоки и услуги от САЩ с най-малко 200 млрд. долара за две години, дава пример Дебора Елмс, изпълнителен директор в Азиатския търговски център.

За да посрещне тези допълнителни 200 милиарда долара, Китай ще трябва да хвърли огромна сума пари за „селскостопански стоки, машини, особено самолети и енергийни продукти“, отбелязва Елмс. За някои неща може да се наложи Пекин да удвои покупките си, като намали тарифите за този внос, както и да спре да ги купува от други източници.

„Ако китайците не постигнат тези цели за покупни цени, САЩ могат да наложат нови тарифи или да премахнат съществуващите обещания“, казва Елмс. „Всякакви неща могат да се случат“ според нея.

Коментари: 0