Тръмп: Може да се наложи САЩ да влезе в нови военни конфликти

По-добре подготвени сме от всякога, похвали се американският президент

Тръмп: Може да се наложи САЩ да влезе в нови военни конфликти

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че може да се наложи страната да се намеси в нови войни. „Опитвам се да ни измъкна от войните. Но може да се наложи да влезем и в нови конфликти“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Изказването за външните политическите приоритети на Тръмп е объркващо, тъй като от една страна той настоява, че работи за изтегляне на американски войници от конфликтните точки, а от друга предупреждава за намеса в нови военни конфликти.  

„По-добре подготвени сме от всякога. Ако Иран направи нещо, той ще бъде ударен така, както никога досега. Искам да кажа, че има неща, които обмисляме", допълни американският президент, цитиран от "Фокус". Коментарите му са на фона на ескалиращото напрежение в Близкия Изток и нови движения на войските в региона. 

Тръмп усилено се опитва през последните дни да насърчи временно споразумение за прекратяване на огъня в Северна Сирия. Заповедта му за изтегляне на последните членове на американските служби от Сирия принуди законодателите в Конгреса и служителите в Пентагона да се изправят срещу заплахата от потенциално възобновяване на дейността на "Ислямска държава". 

Въпреки оттеглянето от Сирия и кампанията на Тръмп, обещаваща да спре участието на САЩ в „безкрайните войни“, министърът на отбраната Марк Еспер обяви по-рано този месец, че администрацията ще разположи войски в Саудитска Арабия, за да помогне за защита на кралството от режима на Иран.

Припомняме, че дипломатическите отношения между Вашингтон и Иран се влошиха рязко след решението на Тръмп от миналата година да изтегли САЩ от споразумението за ядрената му програма от 2015 г., а постоянната серия от санкции на администрацията срещу Техеран отчасти провокира агресивни действия на Техеран в района на Персийския залив.
Коментари: 0