Тръмп очаква Русия да върне Крим на Украйна

Белият дом е категоричен - полуостровът е украински

Тръмп очаква Русия да върне Крим на Украйна
4220 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очаква Русия върне Кримския полуостров на Украйна, заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър по време на редовната пресконференция.

„Президентът Тръмп ясно заяви, че очаква руското правителство да положи усилия за деескалация на насилието в Украйна и да върне Крим. В същото време той очаква и иска да се разбира с Русия“, заяви Спайсър.

Спайсър изтъкна, че Русия „е конфискувала“ Крим по време на администрацията на Обама и назначеният от Тръмп американски посланик в ООН Ники Хейли „категорично е осъдила“ руската окупация.

„Крим е част от Украйна. Нашите санкции свързани с Крим ще останат в сила, докато Русия не върне контрола върху полуострова на Украйна“, категорична бе Хейли по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН в началото на февруари.

Руският посланик Виталий Чуркин отговори, като се позова на Конституцията на САЩ, изтъквайки, че „жителите на полуострова сами гласуваха да се присъединят към Русия, след покрепяния от САЩ преврат, който през февруари 2014 г. свали законно избраното правителство в Киев“.

По думите на Спайсър САЩ има национален и икономически интерес да бъде в добри отношения с Русия, но Хейли „говори от името на президента“ по въпроса за Крим.

Крим става част от Русия през 1783 г., но е прехвърлен в състава на Украинската съветска социалистическа република през 1954 г. от управляващия президиум на Съветския съюз. През 2014 г. Москва си върна контрола над полуострова след военна окупация и съмнителен референдум, чийто резултат бе категорично за връщане в състава на Руската федерация.

Подкрепи Economic.bg