Тръмп предрича „страхотни отношения“ със Северна Корея

Срещата на четири очи между Ким Чен-ун и американския президент е завършила за 48 минути

Тръмп предрича „страхотни отношения“ със Северна Корея

Снимка: БТА

Срещата на четири очи между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун завърши. Президентът на САЩ я определи като „много, много добра“ и заяви, че има „отлични отношения“ със севернокорейския лидер. „Ще решим голям проблем, голяма дилема“, прогнозира Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е заявил днес в началото на срещата в разширен формат с Тръмп, че е заинтересован да работи в тясно сътрудничество с американския президент, пише Reuters. Ким е признал, че „това няма да е просто“, но е изразил желание да постигне тази цел.

„Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации по отношение на тази среща на върха, аз мисля, че това е добре за света. Достигането до тук не беше лесно. Старите предразсъдъци и практики бяха пречка по пътя ни напред, но ние ги преодоляхме и ето ни тук сега“, заяви на свой ред Ким Чен-ун.

Срещата на четири очи между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп е продължила 48 минути, според Белия дом. След това към тях се присъединиха държавният секретар Джон Болтън, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън и началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели. Северна Корея бе представена от министъра на външните работи И Йон-хо и от Цой Сон-хи, директор на департамента за Северна Америка във външното министерство, която е известна с доброто си владеене на английски език, отбелязва ТАСС. Срещата е продължила около час и половина.

Това са първи разговори в подобен формат, като САЩ и КНДР технически все още не са приключили Корейската война (1950 г. – 1953 г.), за която няма подписан мирен договор.

Преди няколко месеца Вашингтон и Пхенян бяха пред война заради ядрените опити на комунистическата страна, като Тръмп и Ким си разменяха задочно обиди. Даже и в навечерието на срещата на няколко пъти имаше риск от пропадане на цялата инициатива.
Коментари: 0