Тръмп опроверга публикациите за губещия му бизнес

Американския президент яростно се брани, за да не бъде принуден да покаже данъчните си декларации

Тръмп опроверга публикациите за губещия му бизнес

Снимка: БТА

892 ~ 2 мин. четене
Доналд Тръмп се защити след публикацията във в. New York Times, според която в годините от 1985 до 1994 г. основният му бизнес е на загуба от общо над 1 млрд. долара, пише Reuters. Американският държавен глава обясни, че като строител на недвижими имоти е бил частично освободен от данъци. Заключенията на вестника за натрупаната загуба се базират именно на данъчните облекчения, които Тръмп е получил като бизнесмен.

В материала си, публикуван във вторник, New York Times разкрива как основният бизнес на Тръмп с казина, хотели и жилищни сгради е отчел загуба в размер 1.17 млрд. долара за десетилетие, позволявайки на бизнесмена да избегне плащането на данъци върху печалбата за 8 от всичките 10 години. За въпросния период (1985-1994 г.) Тръмп обяснява, че е имал право на големи данъчни облекчения заради амортизация и много „непарични“ загуби. Американският държавен глава добавя, че публикацията в New York Times е на база „много стара информация“.

„Винаги сте искали да представите загубите с цел избягване на плащане на данъци. Почти всички истински строители на недвижими имоти предоговарят сделките си с банките, това е спорт“, написа Тръмп в Twitter.

Въпреки че американските кандидати за президенти традиционно са представяли своите данъчни декларации по време на предизборната кампания, Тръмп отказа да го направи. Освен това той продължава да е пряк собственик на бизнеса си, твърдейки че синът му движи всекидневните операции.

Досега американският лидер многократно заявяваше, че няма да покаже данъчните си декларации, тъй като е обект на проверка от страна на Вътрешната служба по събиране на данъците (Internal Revenue Service; IRS). Бившият адвокат на Тръмп – Майкъл Коен – обаче през февруари каза пред Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса), че американският президент не показва данъчните си документи не защото има проверка, а защото го е страх, че показването на данъчната информация може да доведе до проверка и евентуални глоби.

Представителите на опозиционната Демократична партия поискаха събирането на данъчните извлечения на Тръмп като част от на разследванията спрямо президента за потенциални конфликти на интереси, но финансовият министър Стивън Мнучин тази седмица отхвърли това искане. Така той създаде поле за потенциална правна битка.

Според New York Times местните власти в Ню Йорк също предприемат стъпки, за да видят данъчните декларации на Тръмп. Преди месеци той заяви, че всяко едно разследване по отношение на личните му и служебни финанси би било „прекрачване на границата“.
Коментари: 0