Тръмп реши да обложи китайски стоки за още $300 млрд. с 10% мита

Американският президент е недоволен, че Пекин не изпълнява някои свои обещания

Тръмп реши да обложи китайски стоки за още $300 млрд. с 10% мита

Снимка: БТА

2009 ~ 1 мин. четене
САЩ ще въведат 10-процентни мита върху китайски внос на стойност 300 млрд. долара, считано от 1 септември. Това обяви американският президент Доналд Тръмп в Twitter. Става дума за продукти, които досега бяха пощадени от търговската война между Вашингтон и Пекин.

Все пак американският президент донякъде „пощадява“ китайската икономика, тъй като досега налаганите мита бяха 25-процентни. Досега такива тарифи бяха наложени за стоки на стойност 250 млрд. долара.

Тръмп обаче заяви, че преговорите с Китай ще продължат, за да се сложи край на търговския спор между двете страни. Той обвинява Пекин, че не е спазил две обещания - масово купуване на американски земеделски продукти и спиране на продажбите на фентанил.

„Очакваме с нетърпение продължаването на нашия позитивен диалог с Китай относно търговската сделка и чувстваме, че бъдещето между нашите две страни ще бъде много светло“, заяви Тръмп в публикацията си в четвъртък.

Покупките на американски селскостопански продукти от страна на Китай остава голямата пречка пред разрешаването на търговския конфликт. Според Тръмп, въпреки че китайската страна се е съгласила да купува такива стоки „в големи размери“, не го прави.
Подкрепи Economic.bg