Тръмп: Страните от НАТО ще плащат за сигурността си

Той наруши почти 100-годишна традиция президентът да вечеря с кореспондентите от Белия дом и отново нарече големи медии \"фалшиви новини\"

Тръмп: Страните от НАТО ще плащат за сигурността си
Държавите, които членуват в НАТО, трябва да дават финасов принос за засилване сигурността на блока. Това заяви американският президент Доналд Тръмп на митинг в Харисбърг, Пенсилвания, снощи, на който избра да отчете своите 100 дни управление.

„Ще заставим страните от НАТО, най-накрая, да платят справедливия си дял. Те започнаха да увеличават влаганите от тях средства с милиарди долари, но ние няма да се успокоим, докато всички не платят полагаемото се", каза той.

Тръмп заяви също, че за последните осем години САЩ са удвоили разходите си за отбрана, колкото са платили всички страни от алианса взети заедно. Американският президент определи това като "нечестно". Той каза, че въоръжените сили на САЩ ще се модернизират и преустройват.

Американският президент разкритикува международните споразумения, сключвани по времето на Барак Обама, като намекна, че САЩ може да напуснат парижката спогодба за климата.

По време на митинга Доналд Тръмп за пореден път атакува медиите, като използва организираната по същото време ежегодна Вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом.

"Внушителна група актьори от Холивуд и вашингтонски медии в момента се утешават в хотелска бална зала в столицата", заяви президентът и добави, че „медии като Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, това са фалшиви новини”, а в.”Ню Йорк Таймс” е „тотално западнал”.

С пътуването си до Пенсилвания Доналд Тръмп наруши почти 100-годишна традиция: досега президентите отбелязваха първите си 100 дни на годишната вечеря на кореспондентите, отразяващи работата на Белия дом.

Асоциацията на кореспондентите е основана преди повече от 100 години - през 1914 г. От 1921 година специалните й вечери традиционно се посещават от президентите.

Коментари: 0