Тръмп зададе оптимистичен тон на преговорите с Китай

Акциите скочиха след туит на американския президент

Тръмп зададе оптимистичен тон на преговорите с Китай

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп поде търговските преговори с Китай с оптимистичен тон в петък, докато двете икономически враждуващи страни опитват да сложат край на 15-месечната си търговска война, даваща отражение в глобален план. 

„Добри неща се случват на срещата“, написа Тръмп в Twitter по повод стартиращите преговори с Китай. В публикацията си той говори за „по-топли чувства, отколкото в близкото минало, повече като в Старите дни“. 

Днес предстои среща между него и китайския вицепремиер Лю Хе, от която „всички искат да видят нещо значително!“, споделя Тръмп. 

Положителните думи преди разговора помежду им изстреляха акциите на борсата до максимум в рамките на петъчната сесия, пише CNBC. Срещата лице в лице с ръководителя на търговската делегация от Китай също дава положителни знаци. 

Петък е вторият ден от поредния кръг преговори между САЩ и Китай, като насрочените за днес лични разговори са първите от високо ниво от края на юли насам. Дискусиите идват дни преди крайния срок (15 октомври), след който се очаква Щатите да увеличат тарифите на стоки за поне 250 млрд. долара от 25% на 30%. 

Вчера излезе информация, че двете държави може да постигнат валутно споразумение, част от предварително сделка. Коментира се възможността в нея да бъде включена и точка за купуването на селскостопански стоки от САЩ. На втори план за в бъдеще вероятно ще останат по-противоречивите въпроси, свързани с технологиите и кражбата на интелектуална собственост. 

Много наблюдатели на процесите предполагат, че увеличението на тарифите ще бъде отложено във времето. Държавен китайски вестник също изтъква в свой редакционен коментар, че „частична сделка е по-осъществима“ на този етап. 

Коментари: 0