Тръмп заплаши ЕС със засилване на търговската война

Американският президент иска облекчаване на вноса на американски коли в Блока

Тръмп заплаши ЕС със засилване на търговската война

Снимка: БТА

1000 ~ 2 мин. четене
Доналд Тръмп заплаши да задълбочи търговския си конфликт с Европейския съюз, освен ако лидерите на Блока не се съгласят на значителни икономически отстъпки.

По време на среща на американския кабинет Тръмп настоя, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер трябва да направи голямо търговско предложение за по-ниски мита за вноса на автомобили от САЩ в ЕС. Според американския президент Юнкер трябва да представи това предложение по време на посещението си във Вашингтон. В противен случай, заяви Тръмп, САЩ ще бъдат принудени да ударят ЕС с търговски ограничения.

„Казахме, че ако не договорим нещо честно, тогава ще въздадем огромно възмездие, което не искаме да правим, но имаме огромни сили”, каза Тръмп. „Включително за автомобилите – колите са големият въпрос. И вие знаете какво обсъждаме по  отношение на колите и митата върху тях”, добави той.

Американското търговско министерство проучва как стои въпросът с вноса на автомобили в САЩ, а Тръмп и в миналото е заплашвал да обложи вносните коли с високи мита. Един такъв ход би представлявал голяма ескалация на търговската война, която американският лидер поведе срещу ЕС, и най-вероятно ще принуди и Брюксел да се впусне с пълни сили да отвърне на удара.

Вчера пък стана ясно, че днес ЕК ще предложи да се наложи квота колко стомана може да се внесе в ЕС, както и 25-процентно мито върху количествата материал, които надхвърлят въпросната квота. Тези мерки биха били третата част от отговора на ЕС срещу вече въведените американски мита. По-рано Блокът наложи мита върху вносни американски стоки на обща стойност 2.8 млрд. евро, сред които бърбън и мотори. Освен това Брюксел започна правни действия срещу Вашингтон в Световната търговска организация (СТО). Причината за всички тези  действия е фактът, че в края на месец май Тръмп окончателно наложи високи мита върху вносните стомана и алуминий от Канада, Мексико и ЕС.
Подкрепи Economic.bg