Три четвърти от българите не искат еврото

Всеки трети човек в ЕС би гласувал за излизане от съюза на евентуален референдум, сочи проучване на \"Галъп Интернешънъл\"

Три четвърти от българите не искат еврото
324 ~ 2 мин. четене
Почти три четвърти от българите (74%) не искат еврото и настояват левът да остане национална валута. Това показват данните от проучване на "Галъп Интернешънъл за бъдещето на ЕС. То е проведено в 14 държави. Едва 9% от сънародниците ни са за приемането на единната валута, а 17% нямат предпочитания.

Отношението към общата валута в еврозоната е сериозно разклатено – в повечето от изследваните страни мнозинство от гражданите се обявява против еврото. Независимо от това в ключови страни от еврозоната като Германия, Франция и Испания повечето граждани се обявяват в защита на еврото като обща валута. 

Сред страните-членки на еврозоната доминиращи анти-евро нагласи се регистрират в Италия и Гърция, докато сред страните-членнки на ЕС, но извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83% негативни към еврото отговори), Швеция (80%) и Дания (76%).

При въображаем референдум всеки трети европейски гражданин би гласувал неговата държава да напусне евросъюза, сочат данните. Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, е Великобритания – 54% от всички, изразили позиция.

Високи дялове на негативни нагласи се регистрират в Италия, Холандия, Швеция и Дания. В Германия и Франция обаче отчетливо доминират нагласите в полза на ЕС – съответно 72% и 65%. Най-проевропейски настроени остават Румъния и България – 85% и 82%.

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия. Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания, Румъния и Германия.

България е сред най-проевропейските страни заедно с Румъния и Ирландия. Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза.

Подкрепи Economic.bg