Тристранката обсъжда минималната заплата

Преди седмица ВАС отмени решението за нарастването й

Тристранката обсъжда минималната заплата
172 ~ 1 мин. четене

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес проекта на правителството от миналата година за новите размери на минималната работна заплата за страната за 2015 г.

Преди седмица Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Кабинета за скок на минималното месечно възнаграждение тази година, след като работодателите оспориха решението на кабинета с мотива, че то не е съгласувано на съвета за тристранно сътрудничество.

Решението на кабинета е минималната заплата да нарасне два пъти през тази година. От януари възнаграждението бе увеличено с 20 лв. до 360 лв. Предвижда се от 1 юни да се увеличи с още 20 и да стане 380 лв.

Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата ще гласуват против вдигането на минималната работна заплата с по 20 лева от 1-ви януари и 1-ви юли, а ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал е склонно да подкрепи предложение за еднократно вдигане с 20 лева, предаде Дарик.

Въпреки по-късното обсъждане между социалните партньори на проекта, работниците няма да връщат пари, нито ще получат по-малко.

Подкрепи Economic.bg