Тристранката обсъжда промени в Закона за болниците

Днес ще стане ясно дали ще бъде оттеглено предложението за приватизация на лечебните заведения

Тристранката обсъжда промени в Закона за болниците

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събира днес на заседание, на което ще бъдат обсъдени промените в законите за лечебните заведения и за социалното осигуряване.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов заяви, че здравният министър Петър Москов ще оттегли предложението си за приватизация на болниците, което е залегнало в проектозакона на Закона за лечебните заведения.

Здравната комисия одобри с мнозинство първоначално текстът, с който се вдига забраната за приватизация на държавни и общински болници. Вероятно сега изобщо да не се стигне до неговото гласуване.

Петър Москов обяви вчера, че текстовете за приватизация на лечебните заведения ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на Закона за лечебните заведения. Според него забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за другите реформи. 

"Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат – и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно", уточни здравният министър.

Коментари: 0