Тристранката решава как ще прехвърляме парите си за пенсия

Очаква се да се обсъдят всички детайли по процедурата

Тристранката решава как ще прехвърляме парите си за пенсия
208 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на заседание днес как точно ще прехвърляме парите си от частните пенсионни фондове към НОИ и обратно.

На теория тази възможност съществува още от началото на годината, на практика обаче и сега това е невъзможно. С новата наредба се очаква всички детайли по прехвърлянето на парите да се изчистят.

Новата възможност за избор, както беше мотивирана тя при обсъждането и приемането й в Кодекса за социално осигуряване, предвижда титулярят да има право многократен брой пъти да избира дали да се осигурява само в държавния фонд или и в частен и с хода на времето да може да прехвърля парите от единия към другия до пет години преди пенсионирането.  

В момента вноската за универсален фонд е 5% от осигурителния доход, отделно от осигуровките за държавната система. Идеята е всичко да отива във фонд "Пенсии" и така осигурените ще вземат пенсия само от държавната система.

Работодателските организации и пенсионно осигурителните дружества остро разкритикуваха документа. Според тях в него липсва много важна информация, която поставя под риск сигурното прехвърляне на парите ни.

Подкрепи Economic.bg