Трябва да внимавате с долара

Съветите на финансиста Бисер Манолов

Трябва да внимавате с долара

През  изминалите дни се очерта поредния титаничен сблъсък между Европейската централна банка и Федералния резерв. Докато Марио Драги предупреди, че най-вероятно през месец декември ще бъдат оповестени допълнителни мерки за  наливане на ликвидност, Федералният резерв на САЩ загатна, че повишаването на лихвените проценти през декември изобщо не е изключено. Това разбира се, че „удари“ еврото челно и то се потопи до нивото от 1.0930 долара за евро. 

В този смисъл покупките на долари, както бе препоръчано преди две седмици, се оказа печеливша стратегия. Искам обаче дебело да подчертая, че не очаквам рязко покачване на долара от текущите нива. Според мен, случващото се в Китай и останалите ноновъзникващи пазари твърдо ще предотврати по-съществено покачване на долара. 

Защо? По принцип това са доларови икономики. Наред с икономическите проблеми  силното покачване на зелените пари ще влоши допълнително стопанската конюнктура. Да не забравяме, че през следкризисния период точно нововъзникващите пазари бяха в основата на възстановяването на глобалното стопанство. В този ред на мисли, почти никой няма интерес от продължително поскъпване на долара. Бих препоръчал на хората с доларови позиции да бъдат внимателни при достигане на нивата около 1.07-1.08 долара за евро. Вече почти изключвам възможността да станем свидетели на нивото един долар за едно евро през 2016 година.

Royal Dutch Shell официално декларира загуба в размер на 6.1 млрд. долара за последното тримесечие на тази година в сравнение с 5.3 млрд. долара печалба за същия период на миналата година.  Френската Total също оповести спад на печалбата си с 23%  за последното тримесечие.

Италианската Eni обяви 75% спад на печалбата си за същия период. Като цяло петролният сектор е подложен на тотален натиск. Логиката обаче е, че в краткосрочен план, по-скоро до края на годината, ще станем свидетели на техническа корекция в посока нагоре на цената на акциите на споменатите компании. Това е чисто техническо покачване, поради което препоръчвам умерени покупки на петролните компании на текущите нива. Говоря най-вече за инвестиране в акции на конгломерати, които безспорно имат изключително диверсифицирано портфолио от петролни находища.

Златото също „потъна“ след изявлението на Федералния резерв. То регистрира най-ниските си стойности от две седмици насам до нивото от 1154 долара за тройунция. Явно тази тенденция ще се запази и през следващата седмица. Препоръчителните нива за покупки са около 1138-1140 долара за тройунция. Считам, че в края на годината ценовите флуктоации безспорно ще се увеличат и златото ще повиши стойността си в статута си на „спасителен актив“.

Коментари: 0