Права за роботите, или защо ни е нужна по-добра регулация

AI вече се отразява сериозно на много аспекти от нашия живот и взема все повече самостоятелни решения

Права за роботите, или защо ни е нужна по-добра регулация

Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект вече се отразява сериозно на много аспекти от нашия живот, макар това в повечето случаи да остава незабелязано. Въпреки това законовите разпоредби в тази област са малко. 

Живеем в свят, в който изкуствено създадените образувания – корпорациите, бизнес партньорствата и националните държави, имат юридическо лице, съответно имат права и отговорности като човешките същества. Вземете предвид Facebook, Amazon или IBM – всички те са юридически лица със сходни привилегии като на гражданите, с правото да се защитават в съда и да се изразяват свободно. 

Ако IBM има юридическо лице, възможно ли е Watson (AI машината на компанията), сложният алгоритъм на Google или Alexa на Amazon, също да придобият за нов статут в закона, с нови отговорности и права? В контекста на бързо развиващата се технологична среда дали не е време и изкуственият интелект и роботите да получат подобен статут, пита в свой анализ по темата изданието Reacоnteur. 

„Като се има предвид неговата (на AI, бел.р.) всеобхватност, как тази технология се развива, се повдигат дълбоки правни и етични въпроси, които трябва да бъдат решени “, казва Джулиан Дейвид, главен изпълнителен директор на индустриалния орган TechUK.

Тревожно е, че нито един от настоящите етични AI кодекси, които Институтът за отворени данни анализира, няма правна основа или санкции за нарушения. Въпрос на време е обаче в сила да влязат по-строги регулации, особено предвид че обществото все повече ще се доверява на решенията на изкуствен интелект. Той се нагърбва с все повече отговорности и за да е достоен за доверието на ще бъде важно да има по-голяма яснота около правния му статус. 

„Идеята не е толкова смешна, колкото изглежда първоначално. Понякога е проблем, че AI се регулира в съответствие с правила, разработени преди векове, за да се регулира човешко поведение“, казва Райън Абът, професор по право от университета в Съри. Според него е важно да намери правилния подход към машините, които действат все по-автономно. А един от основните въпроси е: Значи ли, че ако алгоритъмът взема автономно решение, той следва и да носи отговорност за последиците? 

Регламентите изостават от иновациите 

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен се ангажира да регулира AI в първите 100 дни от мандата си. Наблюдават се и нарастващи международни усилия – през последните няколко години 84 групи по света са отправяли предложения за етични принципи в областта на изкуствения интелект. 

„Скептичен съм относно възможността за позиция на AI в правната рамка“, казва Мат Хърви, ръководител на AI в Gowling WLG. „Не можем дори да се споразумеем за определение, камо ли за неговото място в закона“, добавя той и обръща внимание, че това, че AI обхваща редица инструменти, използвани в нарастващ брой приложения и крие потенциално разрушително въздействие. 

„И все пак законите и регулациите обикновено изостават значително от технологичните промени“, припомня той. На законодателството за авторско право например отне десетилетие да настигне иновациите в сферата на видео платформите и стрийминга. „Законодателите не могат да предвидят какво ще произвеждат технологичните компании и тези фирми често не успяват да предвидят как обществото ще използва технологията“ казва още той. 

За всичко това и за много други възможности и заплахи пред развитието и използването на изкуствения интелект ще си говорят топ експерти от Google, Facebook, Dell и Microsoft на международната AI&I Conference, която ще се проведе на 26 ноември в Sofia Tech Park. 


Коментари: 0