Тръмп подписа заповедта за блокиране на TikTok в САЩ

Microsoft вече иска да купи целия бизнес на китайското приложение за видео споделяне, а не само американските дейности

Тръмп подписа заповедта за блокиране на TikTok в САЩ

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп издаде снощи изпълнителни заповеди, забраняващи транзакции в САЩ с китайски технологични фирми Tencent и ByteDance, които притежават приложението за съобщения WeChat и за споделяне на кратко видео TikTok. Забраната ще влезе в сила след 45 дни и вероятно ще доведе до „отмъщение“ от страна на Пекин, пише CNBC.

Въпреки че обхватът на забраната остава неясен, в изпълнителните заповеди се казва, че след 45 дни министърът на търговията Уилбър Рос „ще идентифицира транзакциите“, които ще бъдат подложени на забраната.

„WeChat автоматично улавя огромна информация от своите потребители. Това събиране на данни заплашва да позволи на Китайската комунистическа партия достъп до личната и патентована информация на американците“, пише Тръмп в изпълнителната заповед, забраняваща приложението, добавяйки, че то също така улавя лична информация на китайски граждани, посещаващи САЩ.

По принцип заповедта би забранила приложението в Съединените щати, тъй като ще забрани „всяка транзакция, свързана с WeChat от всяко лице или по отношение на всяка собственост, подчинена на юрисдикцията на Съединените щати, с Tencent Holdings Ltd.“

Акциите на Tencent в Хонконг паднаха с почти 6.9% в ранната азиатска сесия днес.

Подобна заповед е издадена за TikTok и нейния собственик, базиран в Пекин, ByteDance.

„Популярното приложение може да се използва и за кампании за дезинформация, които са от полза за Китайската комунистическа партия“, посочва Тръмп в изпълнителната заповед, забраняваща приложението за споделяне на видео. „Съединените щати трябва да предприемат агресивни действия срещу собствениците на TikTok, за да защитят националната ни сигурност.“

TikTok последователно отрича тези твърдения. От там посочват, че потребителските данни на американците се съхраняват в САЩ с резервно копие в Сингапур и че нейните центрове за данни са били разположени извън Китай, което означава, че информацията не е била подчинена на китайското законодателство. Въпреки това експертите посочиха съществуващото законодателство в Китай, което може да принуди местни китайски компании като ByteDance и други да предадат данни на правителството.

Microsoft преговаря с ByteDance за придобиване на бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия в рамките на следващите три седмици, преди крайния срок от 15 септември, съобщава CNBC.

ByteDance и Tencent не отговориха веднага на искането на CNBC за коментар.

Заповедите станаха факт, след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че администрацията на Тръмп иска да види „ненадеждните“ китайски приложения, като WeChat и TikTok да бъдат премахнати от американските магазини за приложения.

Помпео също заяви, че Държавният департамент ще работи с други правителствени агенции, за да ограничи възможностите на китайските доставчици на облачни услуги да събират, съхраняват и обработват данни в САЩ.

Последните стъпки представляват още една стъпка към влошаването на отношенията между двете страни. Наскоро САЩ затвориха китайското консулство в Хюстън, което подтикна Китай да направи същото за американското консулство в Ченду.

Коментари: 0