Тръмп призова за бойкот на гумите Goodyear

Причината е изтекъл файл, според който компанията моли служителите да не носят облекло с политически лозунги

Тръмп призова за бойкот на гумите Goodyear

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призовава своите последователи да не купуват гуми Goodyear, след като служител на фирмата публикува снимка на политиката на компанията, забраняваща „Make America Great Again“ и други политически облекла на работно място.

„Не купувайте гуми Goodyear - те забраниха шапките "Да направим Америка отново велика“, написа Тръмп в Twitter.

Туитът дойде в отговор на служител, който публикува снимка от завод на компанията в Топека, Канзас, който показа слайд по време на обучение, в който се казва, че облекла със слогани "Животът на сините има значение" (контрадвижение в защита на полицаите - бел. ред.), "Всички животи имат значение", "Да направим Америка отново велика" и слогани и материали с политическа насоченост са неприемливи, пише CNN.

Сред "приемливите" призиви са били посочени "Животът на чернокожите има значение", "Уважение за лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални" и др.

Goodyear излезе с изявление след туита на президента, в което посочва, че „въпросният визуален файл не е създаден или разпространен от корпорацията Goodyear“, но че моли своите сътрудници да се „въздържат от изразяване на работното място в подкрепа на политическа кампания за даден кандидат или политическа партия“.

Компанията също така заяви, че "винаги от все сърце подкрепя както равенството, така и правоприлагането и ще продължи да го прави". Акциите на компанията, която е сред най-големите производители на гуми в САЩ, започнаха да падат след изказването. 

Туитът на Тръмп по отношение на Goodyear далеч не е първият път, в който той призовава за бойкоти, анулиране на продукти или уволнения на хора.

Екипът за проверка на фактите на CNN състави неизчерпателен списък от повече от 30 примера от 2012 г. насам.

Коментари: 0