Тръмп рискува да преобърне глобалната технологична индустрия

С повеждането на война срещу WeChat

Тръмп рискува да преобърне глобалната технологична индустрия

Снимка: БТА

Едно малко действие на американския президент Доналд Тръмп може да преобърне из основи глобалната технологична индустрия, пише CNN в свой анализ. Изданието визира изпълнителните заповеди на държавния глава за забраната на две популярни китайски приложения – TikTok и WeChat, които според разпорежданията ще спрат да функционират в САЩ, ако не си намерят купувач в рамките на 45 дни.

Действията срещу TikTok бяха очаквани, но заповедта за забраната и на чат приложението WeChat изненада, като експерти допускат, че тя има потенциала да разбуни още повече световната технологична индустрия.  

Атаката на американската администрация срещу WeChat създаде облак на несигурност за компанията майка Tencent, нанасяйки удар върху акциите ѝ. Китайският гигант е сред най-скъпо струващите бизнеси в света, простиращ пипалата си както в сферата на технологиите, така и в стартъп екосистемата, включително в САЩ.  

По приходи Tencent е най-голямата компания за игри например и в тази си роля тя подкрепя американски гейминг фирми като Epic Games, Glu и Universal Music Group. През последните години обаче тя наля милиарди и в Snap и Tesla, както и в Reddit, Lyft и Zoox.  

Преди време Tencent дори изпревари японската SoftBank, нареждайки се като втория най-голям инвеститор в частни компании с оценка от над 1 млрд. долара, след Sequoia Capital. Според данни на PitchBook, изследователска фирма, която проследява частните и публичните пазари на капитали, Tencent е направила 53 инвестиции в световен мащаб само през 2020 г. в сравнение с 37 инвестиции на SoftBank.  

Що се отнася конкретно до американския пазар, японският конгломерат SoftBank все пак е по-активен. Tencent има само три активни сделки в САЩ през тази година, докато SoftBank може да се похвали с 16, според PitchBook.

„Tencent е може би най-мощният инвеститор в Китай днес“, коментира Арун Сундарараджан, преподавател в Stern School of Business в Нюйоркския университет, пред CNN Business.  

Насочвайки се към брънка от портфолиото на Tencent, администрацията на Тръмп може да постави „сериозен амортисьор върху глобалните амбиции на Tencent за разширяване“, обяснява Сундарараджан. Отвъд това, действията на Вашингтон биха могли допълнително да обезсърчат китайската компания, но и нейните партньори да инвестират и да правят бизнес с американски технологични компании.  

„Нивото на несигурност за инвеститорите и действащите компании на американските пазари е постоянно високо“, смята Хари Бродман, бивш търговски преговарящ в САЩ. Обръщайки внимание на вече забавения растеж вследствие на пандемията, той изтъква, че „едва ли сега е моментът да се инжектира още по-голяма несигурност в икономиката“.  

Tencent, заедно с други активни китайски инвеститори, вече започнаха да бият отбой през последните няколко години на фона на все по-напрегнатите отношения между САЩ и Китай. Докладите приковават вниманието към 2018 г., когато Комитетът по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) увеличи проверката си върху сделки, включващи определени технологични продукти, включително китайски инвеститори.  

Проблемът с WeChat също може да повдигне въпроси дали администрацията на Тръмп няма да насочи интереса си към компании, свързани с Tencent – било то чрез партньорства или инвестиции.  

Финансовият директор на Tencent Шек Хон Ло посочва, че засега анализите показват, че „изпълнителната заповед е фокусирана върху WeChat в Съединените щати, а не върху други наши бизнеси в Съединените щати“. В момента компанията търси допълнителни разяснения.  

Според помощник главният прокурор Джон Демерс изпълнителната заповед за WeChat е издадена заради данните, които чат приложението може да събира. САЩ твърдят, че Пекин може да достъпва тази информация, ако пожелае.  

По думите на Демерс, с действията си американската администрация цели да гарантира наличието на доверени доставчици от доверени страни. „Това са страни, които споделят нашите политически ценности, които управляват тези телекомуникационни мрежи“.  

Независимо дали администрацията на Тръмп остава фокусирана върху WeChat или ще хвърли поглед и върху Tencent като цяло, ходовете ѝ могат коренно да променят дигиталния пазар.  

Коментирайки вглеждането на САЩ в китайските компании, опитващи да проникнат на международните пазари, проф. Петър Петри от Международната бизнес школа на университета Brandeis и старши сътрудник Brookings обръща внимание на това, че подходът на Вашингтон всъщност може много да наподоби този на Пекин по отношение на интернет.  

Китай контролира строго интернет чрез т.н. Голяма защитна стена – система от прави и технологични инструменти, забраняващи функционирането на определени платформи като Facebook и Google например.  

Забранявайки китайските технологии в САЩ, Вашингтон може да даде началото на голяма защитна стена в Америка, смята Петри,

Коментари: 0