Цацаров нареди на Гешев да провери защо спря радиото

Прокуратурата и ДАНС смятат, че прекъсването е заплаха за националната сигурност

Цацаров нареди на Гешев да провери защо спря радиото

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

По повод спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио днес, в часовата зона между 06:00 и 11:00 ч., , главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка за причините за това спиране. Държавното обвинение е получило писмо от ДАНС, че прекъсването на излъчването застрашава националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект.

БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи, се казва в съобщението на прокуратурата.

Проверката  е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който в момента е единствен кандидат за главен прокурор.

На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от изпълняващия длъжността генерален директор на БНР Николай Кръстев. Малко по-рано днес той си подаде оставката след разразилия се скандал с опита да бъде свалена от ефир Силвия Великова – журналист, отразяващ съдебната система и процедурата по избор на новия главен прокурор.

Определен е тридневен срок на проверката.
Коментари: 0