Цената на американския петрол скочи до 6-месечен връх

Забраната за покупка на ирански петрол може да отнеме от пазара около 1 млн. барела дневно

Цената на американския петрол скочи до 6-месечен връх
Първият ден от новата седмица на световните капиталови пазари се отчете с ниска волатилност и занижени обеми на търговия. Водещите европейски борси останаха затворени по случай честването на Великден, докато основните американски индекси не успяха да намерят единна посока на движение. Американските инвеститори останаха предпазливи в очакване на над 140 финансови отчета за първото тримесечие на годината, които са насрочени за идните дни на седмицата. Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с 48 пункта, като с най-слабо представяне се отчетоха акциите на Boeing, които поевтиняха с 0.90%. Широкият S&P500 и технологичният NASDAQ успяха да финишират на зелено с повишения от съответно 0.12% и 0.22%. 

Фокусът на деня падна върху пазарите за суровини, след като администрацията на Тръмп излезе с изявление, че възнамерява да санкционира всяка страна, която продължава да се възползва от износа на петрол от Иран. Анализатори отчетоха, че този ход може да отнеме от пазара около 1 млн. барела на ден. Новината тласна цената на черното злато до 6-месечен връх от $65.70 за барел. Европейският сорт Брент записа поскъпване от 2.58% до цена от $74.14 за барел. 

Акценти днес: Финансови отчети Q1 2019

Голям брой компании на Wall Street ще публикуват финансовите си отчети за първото тримесечие на година във вторник, като сред най-значимите за инвеститорите ще бъдат Coca-Cola Company, LockheedMartin Corp. и Verizon Communications Inc., като и трите ще изнесат резултатите си преди отварянето на щатската търговска сесия. Очакванията за печалба на акция са съответно $0.46, $4.29 и $1.17 спрямо $0.47, $4.02 и $1.17 за същия отчетен период през 2018 година. 

Jack in the box Inc. – Дневна

От средата на 2018 година акцията на популярната верига за бързо хранене формира низходящ тренд на движение, като временните цикли на поскъпване биват ограничени около нивата на 200-дневната ЕМА. Въпреки това, впечатление прави образуването на подкрепа в зона около $75, което открива добра възможност за покупка. При вход в дълга позиция на тези нива е желателно печалбите да бъдат прибрани отново малко под границата с пълзящата средна. 

USD/CAD – 8 часова 

Вече близо месец валутната двойка показва хоризонтално движение, като силно изразена бива подкрепата около цена от 1.3300. Допълнителна подкрепа на USD/CAD оказва 200-периодната средна, като нов неуспешен неин пробив, очакваме да доведе до възходящ импулс. В средносрочен план очакваме рейнджовото движение да бъде прекъснато и щатският долар да поскъпне значително спрямо канадския си конкурент. 

Platinum – 8 часова 

Цената на платината не успя да постигне нов локален максимум около $920, което беше последвано от известна доза разпродажби. Въпреки това, възходящият тренд продължава да бъде в сила, като корекция до $880 не е изключена, където може да се очаква подкрепа от пазара. При неуспешен пробив на 50-периодната средна, покупка на ценния метал ще бъде добра възможност за реализиране на краткосрочни печалби. 

S&P500 – 6 часова

Широкият щатски индекс се намира в близост до историческия си връх, но все още покрай почивните дни на световните борси, липсва катализатор, който да даде импулс на купувачите. На 6-часова графика S&P500 консолидира, доближавайки се до нов тест на възходящата тренд линия. При образуване на повторна подкрепа от 50-периодната средна, вход в дълга позиция ще бъде оправдан, а целта ще бъде нов максимум. 
Коментари: 0