Политическата несигурност тласка британската лира надолу

Инвеститорите остават предпазливи въпреки решението на Върховния съд от вчера

Политическата несигурност тласка британската лира надолу

Снимка: pixabay.com

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Паундът поевтиня с половин процент спрямо еврото в рамките на европейската борсова сесия заради притесненията на инвеститорите от нарастващата политическата несигурност в страната, пише Reuters. Вчера Върховният съд на Великобритания постанови, че Борис Джонсън е прекратил незаконно правомощията на парламента, а в момента се очаква ответната реакция на премиера.

Решението на съда намалява вероятността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври. В момента партиите обмислят различни варианти, включително нови избори, отлагане на Brexit или дори втори референдум.

Трудно е да се правят прогнози за крайния резултат от Brexit, споделя Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management. "В резултат на случващото се дългосрочните перспективи за възвращаемост на риска в Обединеното кралство изглеждат несигурни и все още съветваме акционерите да бъдат гъвкави спрямо промените  в стерлингите", добавя той.

Спрямо долара паундът падна с половин процент до $1.2434. В сравнение с еврото, британската валута отслабва също с толкова до 1.1283.

Вчера, след обявяването на решението на Върховния съд, британската валута се покачи с 0.6% до $1,2504. Но сега валутата пада, тъй като инвеститорите остават предпазливи за краткосрочната ситуация.
Коментари: 0