Цената на петрола може да падне до $50 за барел

Най-губещи от тази тенденция, освен Русия, са по-бедните страни от ОПЕК като Иран и Венецуела, казва Николай Панайотов от Бул Тренд Трейдър

Интервю:

Цената на петрола може да падне до $50 за барел

Снимка: Личен архив

Г-н Панайотов, докъде ще стигне спадът на цената на петрола и кога ще намери дъно?

Краткосрочните прогнози са, че цената може би ще бъде спряна около 60 долара за барел, като се предполага, че страните членки на ОПЕК ще променят своето решение за ненамеса и евентуално биха намалили количеството на дневната квота за производство на петрол. Ако това не се случи, най-вероятно петролът ще тества нивото от 50 долара за барел, което последно се е виждало през месец май 2009 година.

Това, обаче, може да се случи само при извънредна среща на страните членки на ОПЕК, тъй като такава се проведе пред десетина дни и на нея бе взето решение да не се намалява количеството. Затова има вариант и за извънредна среща при по-рязко спадане на цената на петрола. Затова в краткосрочен план предвиждаме нова среща и ново решение относно квотите на ОПЕК.

Преди седмица директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че евтиният петрол е изгоден за световната икономика. Някои страни обаче страдат от подобен тренд. Кои са най-печелившите и най-губещите от спада на цените на петрола?

Водещи икономисти от Федералния резерв на САЩ изразиха мнение, че ниските цени на петрола са положителни за американската икономика, тъй като се увеличава харченето на населението и оборотите нарастват. Но страните от Еврозоната, които са притиснати от инфлационен натиск, не понасят толкова позитиви от ниската цена на петрола. Инфлацията все повече се забавя от ниските цени на суровините.

Спадът на цената на петрола е пагубен за руската икономика и рублата. Това се дължи на факта, че Русия разчита главно на износа на петрол за своите финанси и продължаването на спада би довело до тежки последици за икономиката й. По отношение на Русия, проблем за нея са и налаганите санкции от САЩ и Европейския съюз, които допълнително обезценяват рублата.

Европейският съюз засега не би трябвало да има особени проблеми с ниската цена на петрола, тъй като все повече се увеличава вносът на шистов петрол от САЩ и самият ЕС може да диверсифицира източниците си, а не да използва само нефт от САЩ и Арабския свят.

Китай печели или губи от тенденцията в цената на петрола?

Като най-печеливш, след САЩ, може би се нарежда Китай, тъй като страната е един от основните вносители на петрол и ниските цени облагодетелстват икономиката й.

От друга страна, най-губещи, освен Русия, са по-бедните страни от ОПЕК като Иран и Венецуела, тъй като те имат проблеми с бюджетите си и не могат да издържат дълго време на такива нива на петрола, за разлика от Арабските страни, които разполагат с доста повече резерви.

Как ще се отрази тази тенденция върху проектите за шистов петрол?

В свои интервюта представители на Саудитска Арабия заявяват, че ниската цена на петрола би трябвало да намали проектите за шистов петрол, тъй като в даден момент цената на добивания петрол от шисти ще бъде значително по-голяма от тази на добива по обичайния начин. Вероятно това ще намали производството на шистов петрол, но това е конкурентна война, в която не се знае кой какво ще спечели накрая.

Може ли да се очаква изтегляне на инвестиции на страните производители на петрол от капиталовите пазари заради по-ниските стойности на петрола?


Растящите цени на петрола през последното десетилетие дадоха възможност на големите производители на петрол от ОПЕК да инвестират значителни средства в различни активи в цял свят. Но заради намаляването на цената на петрола Brent почти с 40% от средата на юни трендът приключи.  Затова подобна развръзка е напълно възможна в краткосрочен план.
Коментари: 0