Цената на петрола продължава да расте

Сорт Брент се търгува над 68 долара за барел, а американският – над 62 долара

Цената на петрола продължава да расте
520 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цената на петрола достигна най-високото си ниво за последните две години и половина. В ранната борсова сесия сорт Брент се търгува над 68 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) надхвърли 62 долара. Анализаторите отдават повишението на напрежението в Иран, намаляващите се запаси от суровината и удължаването на срока, в който ОПЕК и Русия ще добиват по-малко.

"Пазарът очевидно става все по-възходящ за петрола, тъй като нивата на запасите се доближават до средната за последните пет години стойности. Геополитическата несигурност в Иран, третият по големина производител в ОПЕК, също помага да се подкрепи цената“, каза за Reuters Уилям О'Лоулин, инвестиционен анализатор в Rivkin Securities в Австралия.

Иранските елитни революционни гвардейци разгърнаха сили в три провинции, за да се справят с антиправителствените вълнения, които продължават вече една седмица.

Засега обаче не се очаква да има проблеми с доставките на петрол от ислямската република, тъй като иранските находища са далеч от размирните региони.

Предварителните данни показват, че в САЩ запасите от суров петрол са паднали с 5 млн. барела през миналата седмица до 427.8 млн. барела.
Подкрепи Economic.bg