Цените на горивата ще се задържат поне година

Сметката е много проста – цената на петрола е около 45% от крайната цена на бензина и дизела, казва бившият икономически министър в кабинета „Борисов” Трайчо Трайков

Цените на горивата ще се задържат поне година

Ниската цена на горивата ще се задържи поне една година. Това прогнозира бившият икономически министър в кабинета „Борисов” Трайчо Трайков. „Сметката е много проста – цената на петрола е около 45% от крайната цена на бензина и дизела. Това обяснява защо цените у нас са паднали с едва 16-17 на сто. Акцизът у нас е най-ниския в ЕС, докато самата цена на бензина е сред най-високите. Само в Малта и България бензинът не е намалял за последните 10 дни. В Полша, Австрия и Франция то стига до 15%”, каза Трайков пред Нова тв.

Икономистът Лъчезар Богданов заяви, че за последния месец се наблюдава рекорден спад в цените – петролът е поевтинял с около 20%, а за цялата 2014-та, спадът е около 38% за суровия петрол. На българския пазар цените са паднали с около 18%.

„Хората се чудят защо не поевтинява повече бензинът – това е заради данъци и акцизи, които няма как да слязат надолу. Имаме монополен вносител на природен газ и цената му не е мръднала от година. В САЩ той е поевтинял с около 30%. Световната икономика не е в цветущо състояние. Аз лично не се наемам с прогноза дали и с колко може още да поевтинеят горивата”, каза още Богданов.

Коментари: 0