Цените на храните продължават да растат през август

Намаление има в цените на зеленчуците, въпреки това някои сезонни плодове поскъпват

Цените на храните продължават да растат през август
236 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Цените на хранителните продукти продължават да растат в началото на август показва статистиката на Държавната комисия за стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Индексът на Комисията достигна стойност от 1,299 пункта към средата на месеца.

От данните става ясно, че в средата на юли има спад на цените на следените от Комисията храни като стойността на индекса достигна 1,236 пункта, но от тогава насам цените се повишават, макат и с бавни темпове.

В началото на месеца имаше значително поскъпване на някои от сезонните зеленчуци - оранжерийните краставици например поскъпнаха с над 44% до 1,50 лева за килограм. Във втората седмица на месеца обаче няма данни за оранжерийни краставици, а полските се продават без промяна в цената – 0,85 лева за килограм на едро.

Оранжерийните домати продължават да поскъпват, но пък полските намаляват цената си. Като цяло зеленчуците, търгувани на борсите, поевтиняват. В същото време някои плодове, наблюдавани от Комисията, повишават цената си.

Най-значително това е при пъпешите, които се търгуват при цена от малко под 1 лев за килограм, което е с 4,3% по-скъпо от миналата седмица. С почти 4% се повишава и цената на ябълките. Лимоните са поскъпнали с 1,1% до цена от 3,67 лева за килограм.

В същото време обаче дините са поевтинели със 7,5% до цена от 0,37 лева за килограм на едро.

С леки изменения са цените на останалите хранителни продукти в кошницата на ДКСБТ. Най-значително намалява цената на яйцата – с 5,3%, а най-голямото повишение на цената се отчита при маслото – с почти 3 на сто, показва още статистиката на Комисията.

Подкрепи Economic.bg