Цените на имотите във Варна достигат 1500 евро на кв. м

Тенденция е варненци от чужбина да се завръщат в града и да купуват имоти за живеене

Цените на имотите във Варна достигат 1500 евро на кв. м
7960 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Владислав Манов е мениджър в агенция за недвижими имоти "Явлена" - Варна. Той е брокер на имоти от над 5 години и е извършил много сделки от различен характер. Economic.bg разговаря с експерта за тенденциите при жилищата във Варна и предпочитанията на купувачите.

- Г-н Манов, от 2014 г. Варна е лидер в страната в статистиката за пускането на нови жилищни сгради в експлоатация. На какво се дължи този тренд?

- През 2012 и 2013 г. имаше липса в предлагането на имоти, които да задоволяват желанията на клиентите. Построяването на една сграда и въвеждането ѝ в експлоатация отнема около 24 месеца, тоест е нормално ако преди пет години е имало липса, тогава да се открият строителни площадки, да се завърши сградата и съответно да бъде въведена в експлоатация през 2014 г.

В периода след 2008 г. имаше имоти, които се задържаха много време на пазара, но през периода 2009-2011 г. те се поизкупиха. След като предложенията намаляха, тогава се оформи моделът хората да се насочат към новите жилища, защото те удовлетворяват техните желания и представи за нов дом. Още тогава това доведе до повишено търсене на парцели и съответно разрешения за строеж и въвеждане на сгради през 2015-2016 г.

- Сега, в края на 2017 г. търсенето на жилищни имоти изпреварва ли предлагането?

- Може да кажем, че все още има превес на търсенето над предлагането на имоти. През 2017 г. излязоха и предстои да излязат доста нови сгради и от там се очаква може би през 2018 г. да имаме изравняване на двата показателя. Тогава трябва и да се нормализират тези темпове на покачване на цените на жилищата, които се случват през последните 3-4 години във Варна.

- Каква е средната цена на кв. м на апартамент във Варна?

- Грубо около 800 евро на кв.м е цената в широк център. Тук разликата на цените между центъра и крайните квартали може да бъде двойна. Ако в Гръцката махала цените стигат 1000-1500 евро за кв.м, в по-отдалечени квартали цените са между 400-600 евро на кв. м.

- Очаква ли се да се задържат тези положителни трендове?

- Очакваме през 2018 г. имотният пазар във Варна да навлезе в т.нар. плато или задържане на цените. Те в момента са високи и историята показва, че след такъв период започва движение надолу.

- Кои са най-активните купувачи на жилища?

- Купувачите на имоти във Варна са предимно българи, има леки наченки на руснаци и украинци, но те са много малко. Има българи, които са решили да се върнат от чужбина, където са работили и спестили пари, и да ги инвестират в имот тук с идеята след няколко години да заживеят в него. Това са предимно варненци, които по една или друга причина са заминали навън, но с течение на времето искат да си купят нещо тук, за да може като се върнат да имат база, от която да тръгнат.

Двустайните апартаменти са най-търсени за инвестиция, а тристайните за живеене.

- Кои са най-предпочитаните близки райони до Варна за покупка на имот?

Привлекателни за живеене заради близостта си до града са местностите Евксиноград , Ален мак, Траката и курортът „Св. Св. Константин и Елена“. По Черноморието като цяла няма движение на имотния пазар извън градовете. Хората по-скоро продават ваканционните си жилища, защото имат такса поддръжка, а не се използват целогодишно и съответно таксите са много високи, което не е рентабилно. 

Подкрепи Economic.bg