Цените на петрола продължават да вървят нагоре

Сделката между САЩ и Китай остава основен фактор за растежа на цените

Цените на петрола продължават да вървят нагоре

Снимка: БТА

212 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Цените на петрола се повишиха във вторник на фона на уверенията, че сделката между САЩ и Китай със сигурност ще влезе в сила и ще прекрати търговската война между двете най-големи икономики в света.

Цената, на която се търгуваше сорт Брент към 10:15 ч. българско време във вторник, бе с 18 цента нагоре и достигна 65.52 долара на барел. Американският лек суров петрол (WTI) също поскъпна и се търгуваше за 60.27 долара за барел, което е увеличение с 5 цента.

Според сделката, която сключиха Вашингтон и Пекин, САЩ ще намалят тарифите върху някои китайски стоки и отложиха влизането в сила на новите. В замяна почти ще удвои износа си към Китай на селскостопански, промишлени и енергийни стоки. Споразумението все още не е подписано и по думите на китайски представители, цитирани от Reuters, формулирането му остава важен въпрос. Целта е да бъдат избегнати подновяване на напрежението и задълбочаване на различията.

Американските инвестиционни банки JP Morgan и Goldman Sachs повишиха прогнозите си за цената на петрола през следващата година заради планираното от ОПЕК и неговите съюзници съкращение на добивите.

„Очакваното по-слабото предлагане следващата година заради намеренията на ОПЕК+ заедно с по-силния икономически растеж, очакван благодарение на подобрението в отношенията на Вашингтон и Пекин, ще се комбинират за постигане на баланс между търсенето и предлагането на петрол догодина“, твърдят икономисти на JP Morgan за Reuters.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg