Цените на петрола растат в края на кошмарна за тях седмица

Европейският петрол поевтиня с приблизително 22% тази седмица

Цените на петрола растат в края на кошмарна за тях седмица
1052 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се повишиха в петък, но въпреки това се насочват към третата си поредна седмична загуба, тъй като съкращаването на производството не успя да овладее удареното търсенето заради пандемията, предава Reuters.

Европейският петрол сорт Брент поскъпна с 1.83% към 17:00 ч. българско време, като в рамките на сесията ръстът достигна над 4%. Лекият американски суров петрол (WTI) поскъпна с 4.85% до 17.29 долара за барел. В четвъртък и двата бенчмарка отчетоха ръст със съответно 5% и 20%.

Цените на петрола са напът към своята осма седмична загуба за последните девет седмици, като сорт Брент изгуби приблизително 22%, а WTI - около 6%. В понеделник майските фючърси на американския нефт достигнаха безпрецедентната отрицателна територия от -37 долара за барел, докато сорт Брент падна до най-ниското си ниво от две десетилетия насам.

Continental Resources Inc, най-големият производител на петрол в Северна Дакота, спря по-голямата част от производството си в САЩ и уведоми някои клиенти, че няма да доставя суров продукт, съобщава Reuters, цитирайки запознати с въпроса. Редица други американски компании пък са застрашени от фалити.

Съгласно споразумение, договорено между Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия и Азербайджан, от май предстои свиване на добива на „черно злато“ с 9.7 млн. барела на ден. Щетите от наводнението на петролния пазар са толкова големи, че Кувейт не изчака сделката да влезе в сила от 1 май и още в четвъртък обяви, че започва да намалява доставките си на петрол.

Тъй като световните хранилища на петрол се запълва бързо, а търсенето намалява с около 30%, тези прекъсвания засега се оказват твърде незначителни, за да балансират пазара.

В Китай, където коронавирусната епидемия започна в края на миналата година, анализаторите заявиха, че продажбите на гориво трябва да нараснат през второто тримесечие, тъй като Пекин облекчава ограничителните мерки, които имаха за цел да овладеят заразата.

Подкрепа за поскъпването на петрола през последните дни оказва подновеното напрежение между САЩ и Иран в Персийския залив. Междувременно законодателите на САЩ одобриха законопроект за близо 500 млрд. долара, които да бъдат предоставени като подкрепа на малкия бизнес и болниците. Пакетът увеличава разходите на САЩ за борба с кризата до близо 3 трлн. долара.

Подкрепи Economic.bg