Цените на петрола се стабилизираха, а страхът от война изчезва

Вниманието се премества върху сделката между САЩ и Китай

Цените на петрола се стабилизираха, а страхът от война изчезва

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се стабилизираха след напрежението между САЩ и Иран от миналата седмица, което бе причина суровината да поскъпне до най-високото си ниво от близо четири месеца. Инвеститорите вече преместиха вниманието си върху насроченото подписване на търговската сделка между САЩ и Китай, която цели да ускори икономическия растеж и търсенето в глобален план.

На фона на световните акценти петролът сорт Брент поевтиня с 0.3% спрямо петъчната сесия и към 10:40 ч. българско време се търгуваше за 64.92 долара на барел. Лекият суров американски петрол (WTI) също поевтиня с 0.15%, достигайки 59.03 долара за барел.

Сорт Брент надхвърли 70 долара на барел миналата седмица след убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани. Иран излезе напълно от ядреното споразумение със САЩ и страни от ЕС от 2015 г., но все пак Вашингтон и Техеран отстъпиха от директния конфликт.

„Възможността за война между САЩ и Иран изчезна. За предстоящата седмица подписването на сделката между САЩ и Китай се очаква да повиши цените на петрола, както и търсенето“, коментира анализаторът на Samsung Futures в Сеул Ким Куанг.

Очаква се документът по т.нар. „първа фаза“ да бъде подписан във Вашингтон в сряда.

Коментари: 0