Цените на петрола обърнаха посоката и се стопиха с 3%

Саудитска Арабия започна подготовката за увеличение на производството си на \"черно злато\" за първи път от десетилетие

Цените на петрола обърнаха посоката и се стопиха с 3%

Снимка: БТА

636 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Цените на петрола се стопиха с над 3% към обяд в сряда заради подготовката на Саудитска Арабия да увеличи производството си на нефт за първи път от десетилетие и заради отслабеното търсене вследствие на коронавируса, предава Reuters.

Към 13:30 ч. българско време европейският петрол сорт Брент поевтиня с 3.04% и достигна цена от 36.08 долара за барел, докато лекият суров тексаски петрол поевтиня с 2.91% и цената му по време на търговията стигна 33.30 долара за барел. Това идва, след като „черното злато“ възстановяваше цените си за втори пореден ден след най-големият им дневен спад от близо 30 години насам в понеделник.

С провала на координираните съкращения на продукцията от Саудитска Арабия, Русия и другите участници от ОПЕК+, саудитското министерство на енергетиката нареди на държавния производител на петрол Saudi Aramco да повиши производствения си капацитет от 12 на 13 млн. барела на ден.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че плановете на Саудитска Арабия за увеличаване на производствения капацитет са „вероятно не най-добрият вариант“, като добави, че Москва е провела няколко телефонни разговора с членове на ОПЕК и страната ще има представители на срещата на техническия комитет на ОПЕК+ на 18 март.

Цените на петрола се покачиха с 2 долара по-рано по време на сесията с надеждата, че съкращаването на разходите на производителите от Северна Америка за справяне с ниските цени на суровия продукт ще доведе до спад в производството.

Цените на петрола също са под напрежение, тъй като запасите на суров нефт в САЩ се повишиха през последната седмица, докато запасите от бензин и дестилат паднаха, показват данните на Американския институт за петрол.

Политиците и централните банки предприемат мерки за укрепване на икономиките си срещу смущения, причинени от епидемията от коронавирус, като последната е Bank of England, която неочаквано намали лихвените проценти с 0.5% в сряда.

"Коронавирусът все още се разпространява в световен мащаб и без съмнение разпространението на вируса в големи икономики като САЩ ще продължи да вреди на търсенето на петрол", заяви Виктор Шум, вицепрезидент на енергийния консултантски отдел в IHS Markit.

Заразата, която може да се предава от човек на човек и възникна в Китай в края на миналата година, се е разпространила вече в повече от 60 страни. Той е заразил над 100 хил. души и е убил повече от 4 хил. в световен мащаб.

Междувременно независимите рафинерии на Китай продължават производството, тъй като местните власти започват да облекчават строгите мерки за ограничаване на коронавируса и търсенето на гориво започва да се възстановява. Тъй като новите случаи намаляват в повечето части на Китай, които бяха в карантина, в някои райони вече е разрешено възобновяването на работата, въпреки че на други места все още има ограничения за пътуване.
Коментари: 0