Цените в Гърция скачат през лятото

От юли и ДДС-то в южната ни съседка става 24%

Цените в Гърция скачат през лятото

Увеличение на цените на стоки и услуги се задават в Гърция, след като правителството обяви нови косвени данъци и такси върху горива, напитки, цигари, кафе и интернет.

Те са били договорени от кабинета на Алексис Ципрас на вчерашната среща на Европейската работна група и ще бъдат включени в изготвяния от правителството нов законопроект с допълнителни мерки за икономии на стойност 3,6 млрд. евро. Вероятно той ще бъде гласуван от парламента до 22 май.

От юли гърците ще плащат и по-високо ДДС. То ще бъде увеличено от 23% на 24%. Поскъпването ще струва на гръцките данъкоплатци 1,8 млрд. евро, което ще доведе до поредно свиване на техните доходи и до спад на потреблението, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.  По-високите цени ще се отразят и на туристите, които възнамеряват да почиват в южната ни съседка. 

Гръцкото правителство ще даде отсрочка за въвеждането на новия данък за туристическия бизнес. Новата такса за нощувка в хотелите ще влезе в сила от 2018 г.

Допълнителните мерки идват, след като парламентът прие законопроект, предвиждащ въвеждането на сериозни рестрикции за орязване на заплати и пенсии на стойност 5,4 млрд. евро.

Във връзка с тези данъчни мерки пазарът бие тревога, а туроператори се опасяват от негативен развой на туристическия сезон и за очакван спад в бранша, в сравнение с миналата година. 

Коментари: 0