Цената на петрола продължава да пада

Все още обаче стойността на суровината е над нивото преди ударите срещу Саудитска Арабия

Цената на петрола продължава да пада

Снимка: Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман

Цените на петрола продължават да падат след рязкото поскъпване в понеделник. В началото на европейската сесия и сорт Брент, и американският лек суров петрол (WTI) се търгуваха под нивата на затваряне от вчера. Причината за успокояването на цените е заявката на Саудитска Арабия, че ще успее да възстанови 70% производството на засегнатите от атаката рафинерии в рамките на 2-3 седмици.

Днес държавната петролна компания Saudi Aramco дори обяви, че ударената от дронове централа за преработка на петрол е възстановена частично.

Към 11.00 ч. българско време европейският сорт Брент се търгува при цена от 64.4 долара за барел, или 0.3% под вчерашното ниво. WTI потъна с 0.4% до 58.85 долара за барел. В своя пик в понеделник цените бяха съответно 69 и 63 долара за барел, но все още стойността на суровината е над нивото преди ударите срещу Саудитска Арабия.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман във вторник се опита да успокои пазарите, заявявайки, че кралството ще възстанови загубеното си производство на петрол до края на месеца, като възстанови доставките на клиентите до нивата, които бяха преди атаките през уикенда.
„Мисля, че скокът в цените на петрола вероятно ще се окаже краткосрочен, като се има предвид, че глобалната икономика не се справя твърде добре“, заяви Акира Такей, мениджър на облигационни фондове в Asset Management One, цитиран от Reuters. „Все пак засиленото геополитическо напрежение подкрепя цената на петрола, както и някои активи, смятани за сигурни убежища, като например американските облигации“, добавя той.

Коментари: 0