Централите на AES България произведоха над 460 000 Мвтч в извънредното положение

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ са работили без прекъсване в периода между 13 март и 13 май

Централите на AES България произведоха над 460 000 Мвтч в извънредното положение

Снимка: AES България

264 ~ 2 мин. четене
Автор: AES България

Генериращите мощности на AES България - най-модерната въглищна централа в България, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, и най-големият вятърен парк в страната – ВяЕЦ „Свети Никола“, произведоха повече от 460 000 Мвтч електроенергия за българските потребители в рамките на извънредното положение заради COVID-19 в страната. В условията на пандемия в периода от 13 март до 13 май 2020 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ осигуриха на енергийната система в страната електроенергия, равняваща се на средното месечно потребление на близо 1.8 млн. български домакинства. Дори в период на криза, енергийните доставки от двете централи бяха без прекъсване.

И през двата месеца на извънредно положение ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ работеха в синхрон с нуждите на енергийната система и диспечерските разпореждания от ЦДУ, гарантирайки енергийната сигурност на България.

AES България предприе редица мерки, за да намали рисковете за здравето на служителите по време на пандемията от COVID-19. От началото на кризата достъпът на външни лица до двете централи е преустановен. На площадката на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е изградено

„градче на енергетика“ с помещения за временно настаняване. В случай на задълбочаване на кризата във временните помещения ще пребивават за 2 седмици на ротационен принцип служители, които са пряко ангажирани с производството на електроенергия и ключовите дейности на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“.

Преди да влязат в „градчето на енергетика“ всички служители ще бъдат тествани PCR тестове за COVID-19.

Ръководството на AES България благодари на всички свои служители за техния висок професионализъм и дисциплина, които показват в ежедневната си работа. „Пандемията от COVID 19 все още не е приключила напълно. Затова предприетите мерки на територията на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“  продължават. Призоваваме нашите служители да бъдат все така отговорни към себе си и към здравето на своите колеги, като съблюдават строго наложените правила. Надяваме се скоро всичко да отмине и да можем да се върнем към нормалния ритъм на живот“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

AES присъства в България от 2001 г. и е най-големият инвеститор в енергийния сектор на страната за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3.2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и най-високотехнологичната топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, както и на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”.

Корпорацията AES е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Генериращите ѝ мощности осигуряват достъпна и устойчива енергия в 14 страни. Приходите на AES за 2019 г. са 10 млрд. долара, а активите ѝ общо надхвърлят 34 млрд. долара.

Коментари: 0