Ципрас иска „искрен компромис“ с кредиторите

Преговорите между Гърция и ЕС продължават, но все още няма споразумение

Ципрас иска „искрен компромис“ с кредиторите
148 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че иска „искрен компромис“ с международните кредитори на фона на спора между Атина и партньорите й от еврозоната за новия пакет от реформи, необходим за отключването на жизнено важни спасителни средства, предаде AFP.

Експерти от МВФ и ЕС анализират списъка от реформи, с които Атина се надява да убеди кредиторите да отпуснат необходимите 7,2 млрд. евро. Гръцкото правителство заявява, че реформите ще помогнат за събирането на допълнителни 3 млрд. евро в хазната, без да се стига до намаляване на заплатите и пенсиите. 

Европейският съюз обаче предупреди в понеделник, че споразумение все още няма. Представители на еврозоната се очаква да проведат конферентен разговор тази седмица и да решат дали да бъде свикана среща на финансовите министри по-късно през април. Европейски източници обаче обвиняват Атина, че възпрепятства напредъка в преговорите. 

Министър-председателят Ципрас каза пред гръцките депутати, че иска споразумение, но няма да отстъпи безусловно пред кредиторите. „Искаме искрен компромис с нашите партньори, но не очаквайте от нас да се предадем без условия“, заяви той в парламента. „Това е причината ние да сме подложени на безмилостна атака, но и гръцкото общество да ни подкрепя“.

Коментари: 0