Цветните метали поскъпнаха до рекордно ниво

Ноември ще е най-добрият месец за медта от десетилетие насам

Цветните метали поскъпнаха до рекордно ниво
7930 ~ 1 мин. четене

Цената на цинка скочи до 9-годишен връх по време на търговията в Лондон в понеделник, докато стойността на оловото се повиши до максимум от 5 години насам. Увеличението на цените на суровините се дължи на очакваното увеличаване на търсенето на метали, съобщава MetalMiner.

Като цяло цените на цветните метали нараснаха с почти 30% от началото на 2016 г. след три години отрицателна динамика, а стойността на цинка се покачи с повече от 80%. Ралито на цените се поддържа от новините за стабилизация на китайската икономика, обещанията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за инвестиции в инфраструктура, а също и закриването на редица добивни предприятия.

Котировките на цинка за доставка след три месеца на Лондонската борса за метали (LME) в понеделник скочиха с 5.4% до 2970 долара за тон, след което увеличението се забави до 4.8%. Ръстът в стойността на оловото достигна до 7.2% и после се забави до 3.4%.

Медта на борсата поскъпна с 2.1%, издигайки цената си до 6000 долара за тон. Както се очакваше ноември ще стане най-добрият месец за този метал от повече от десетилетие насам.

Подкрепи Economic.bg