Цялата трупа на Народния готова с колективна оставка

Актьорите са непреклонни в искането си за оставка на Слави Бинев, ще излязат на масов протест

Цялата трупа на Народния готова с колективна оставка
Цялата трупа на Народния театър е готова да хвърли оставка и да последва примера на главния си режисьор Александър Морфов, който напусна храма на Мелпомена в началото на седмицата като знак на протест срещу назначението на Славчо Бинев за председател на Парламентарната комисия по култура и медии, съобщава Kmeta.bg.

Актьорите излязоха с протестно писмо, адресирано до Председателя на парламента Цецка Цачева, Президента Росен Плевнелиев и Министър-преседателя Бойко Борисов.  

Ето и целият текст на писмото: 

ПРОТЕСТ  

Българската култура е задният двор на нашето съвременно общество, творците на художествени ценности са изправени до стената, тяхната мисия се подценява ежедневно и методично. Това е процес на държавен нихилизъм, който се развива с презумпцията, че всичко останало в това общество е по-важно и по-съществено. Политиката на прехода нанесе тежък удар на българската духовност, изключвайки нейното приложно поле от перспективата за развитие на страната. А държавата ни е пред разпадане.  

В този смисъл изборът на г-н С. Бинев за председател на Комисията по култура и медии на Народното събрание е фрапираща стъпка в посока на унищожаване на българския дух. Тук не става дума за обидни квалификации към личността, а за ясно определени действия от страна на г-н С. Бинев, които му отделят място на територията на чалгата и общественото хранене и завинаги го извеждат извън сферата на културата. Силовите прийоми, с които той си служеше предишните години, не могат да бъдат аргументи в сферата на медиите, изкуството и културата. Чрез пресконференцията, която даде в парламента, г-н С. Бинев само доказа, че е на дълбоко погрешен път, считайки, че може да управлява българската култура и медии. Култура не се управлява – тя се подкрепя. Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров" на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.  

Трупата на Народния театър „Иван Вазов" е готова да подаде колективна оставка. 

 Да живее България!

Коментари: 0