Турция е открила повече газ в Черно море

През август Анкара се похвали с находище с капацитет 320 млрд. куб. м, но сега очакванията са по-големи

Турция е открила повече газ в Черно море

Снимка: БТА

2651 ~ 1 мин. четене

Турция очаква да повиши прогнозата си за количеството природен газ, наличен в новооткритото находище в Черно море. По информация на Bloomberg през следващата седмица Анкара ще обяви нови насоки в това отношение.

Правителството ще ревизира нагоре първоначално обявените данни за открити 320 млрд. куб. м. Турският президент побърза да се похвали с находката през август, но този месец са приключили окончателно проучвателните сондажи и изглежда резултатите са още по-оптимистични.

Откриването на залежи в Черно море е от решаващо значение за салдото по текущата сметка на Турция, тъй като в момента страната внася почти цялото си потребление на стойност 50 млрд. куб. м, които консумира годишно.

Пробиването на дълбочина от около 4500 метра (15 000 фута) при откритието на находището „Туна-1“ ще проникне в две допълнителни формации, които изглеждат обещаващи, каза миналия месец висш турски енергиен служител. Втора пробивна машина вероятно ще бъде преместена в региона през следващата година.

Анкара драстично разшири ареала на проучванията в Черно море и оспорваните води на Източното Средиземноморие. Ердоган иска да намери значителни енергийни резерви, за да облекчи силната си зависимост от Иран, Ирак и Русия и да подкрепи една от най-големите икономики в Близкия изток.

Акциите на турската петролна рафинерия Turkiye Petrol Rafinerileri AS (Tupras) поскъпнаха с 2% след новината, докато тези на нефтохимическата компания Petkim Petrokimya Holding AS се повишиха с 4.5%. Акциите на енергийните компании Aksa Enerji Uretim AS и Aygaz поскъпнаха с по 2.3%.

Проучванията обаче задълбочиха териториални спорове с Гърция и Кипър в Средиземно море, като в един момент дори се заговори за военен конфликт в региона.

Подкрепи Economic.bg